Εξωστρέφεια στην εκπαίδευση

Εξωστρέφεια στην εκπαίδευση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στόχος μας η Ελλάδα να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης». Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που ταξίδεψε στις ΗΠΑ. Η εξωστρέφεια θα διατρέξει όχι μόνο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην οποία θα δοθεί το βάρος, αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά, μαθητές λυκείου θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να φοιτήσουν σε αμερικανικά σχολεία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, σε μια γενική ενημέρωση για το ταξίδι της κ. Κεραμέως στις ΗΠΑ, δρομολογείται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το πρόγραμμα FLEX (Future Leaders Exchange Program), το οποίο εφέτος, για πρώτη φορά, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου από την Ελλάδα να λάβουν πλήρεις υποτροφίες για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να φοιτήσουν σε αμερικανικά σχολεία για έναν χρόνο.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως είχε σειρά σημαντικών επαφών με την υφυπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Mαρί Ρόις, με στελέχη κορυφαίων Αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ουάσιγκτον, καθώς και με εκπροσώπους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οπως παρουσίασε στο χθεσινό φύλλο της η «Κ», η υπουργός, επισκεπτόμενη το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, ενημερώθηκε για δραστηριότητες και καλές πρακτικές, ενώ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί διεξοδικά στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας, αλλά και να συζητήσει το πλέγμα πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η υπουργός Παιδείας, στις επαφές της με τους αξιωματούχους στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει δρομολογηθεί, σε συνεργασία και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για την προώθηση διμερών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, ανέδειξε το πρόγραμμα Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και στοχεύει στη διευκόλυνση της προσέγγισης αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Από την άλλη, η κ. Κεραμέως ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εφέτος το υπουργείο αποφάσισε την αύξηση της επιχορήγησης του προγράμματος Fulbright, στο πλαίσιο της στήριξης, μέσω υποτροφιών, των δυνατοτήτων των νέων μας να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ορισμένα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα κορυφαία του κόσμου. «Μετά και τις επαφές μας με την αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια νέα εποχή αναβάθμισης και εξωστρέφειας των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή