Το Κονκλάβιο (12/01/20)

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος εποχής

Υπάρχει μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον που αδικήθηκε. Δεν της δόθηκε η δέουσα σημασία, καθώς προηγήθηκε της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία φυσικά και πήρε όλη τη δόξα. Αναφέρομαι στη συνάντηση στην έδρα του ΔΝΤ με τη νέα επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.  Δεν το λέω μόνο επειδή η ανακοίνωση του κλεισίματος του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα βρίθει συμβολισμών και ουσίας. Αλλά και επειδή μου φαίνεται ότι μια ηχηρή απουσία από τη συνάντηση σηματοδοτεί ακόμα πιο ισχυρά το τέλος εποχής.

Απουσία με νόημα

Αυτή δεν είναι άλλη από του Πόουλ Τόμσεν. Το αναφέρω διότι πληροφορούμαι ότι η αρχική ενημέρωση από την πλευρά του Ταμείου προς την κυβέρνηση ήταν ότι στη συνάντηση θα παρίστατο και ο Τόμσεν, ο οποίος μάλιστα θα επέστρεφε από άδεια για να παρευρεθεί. Διακριτικά η ελληνική πλευρά διαμήνυσε ότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Υποθέτω ότι το αίτημα δεν ήταν ανεξάρτητο από το γεγονός ότι μια παρουσία του Δανού κατά την υποδοχή Μητσοτάκη θα κατέστρεφε όλη τη σημειολογία. Εντέλει, αντί του Τόμσεν παρέστη από την πλευρά του Ταμείου ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Δεν ξέρω αν τελικά ο Τόμσεν θύμωσε γιατί δεν θα βρισκόταν επί της υποδοχής, ή αν και το Ταμείο έκρινε ότι η απουσία του θα ήταν πιο χρήσιμη. Αλλά καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

Διπλάσια εμπειρία

Κατά τα λοιπά, η Γκεοργκίεβα είπε στον Μητσοτάκη ότι θέλει να προωθήσει τη γυναικεία συμμετοχή στην Ελλάδα. Χαριτολογώντας, μάλιστα, του είπε ότι ο ίδιος έχει διπλάσια εμπειρία από εκείνη στη νέα της δουλειά. Θυμίζω ότι ο Μητσοτάκης είναι έξι μήνες πρωθυπουργός, έναντι τριών μηνών της Βουλγάρας στο τιμόνι του ΔΝΤ.

Ελέφαντας στο δωμάτιο

Οι περισσότεροι δεν άκουσαν κάτι που δεν ήξεραν, ή που δεν υποψιάζονταν. Οι πολιτικοί αρχηγοί, όμως, έγιναν σοφότεροι ως προς τι ακριβώς ειπώθηκε κατά τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εκτενής συζήτηση έγινε και για την προοπτική προσφυγής στη Χάγη με συνυποσχετικό για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ειπώθηκε μάλιστα ότι την υπόθεση αυτή –εφόσον φτάσουμε μέχρι εκεί– θα αναλάβει ο μπαρουτοκαπνισμένος στις διερευνητικές επαφές πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης. Και ο εκλογικός νόμος; Με τη Φώφη Γεννηματά η σχετική συζήτηση κράτησε μόλις ένα λεπτό… Οσο για τον ελέφαντα στο δωμάτιο –λέγε με ΠτΔ– δεν έγινε καν νύξη από τον Μητσοτάκη.

Τραμπ μετά τις εκλογές

Για να σας δώσω μια εικόνα τού τι εστί Ελληνικό, στη διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε το τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ, όταν έγινε συζήτηση για την απλοποίηση διαδικασιών που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, ο Τραμπ θυμήθηκε την εποχή που και ο ίδιος είχε προσπαθήσει να επενδύσει στο Ελληνικό. Κάπου εδώ νομίζω ότι ο διερμηνέας πολύ θα ήθελε να μεταφράσει το «Γιοφύρι της Αρτας» στα αγγλικά. Το καλύτερο, όμως, σας το κράτησα για το τέλος: ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Τραμπ στην Ελλάδα. Και ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα έρθει, αλλά μετά τις αμερικανικές εκλογές.

«Οχι» και συμπάθεια

Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από τον Αλέξη Τσίπρα από μια δήλωση με πολλά «όχι» μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά τις δημόσιες αρνήσεις, πάντως, μαθαίνω ότι το κλίμα στο τετ α τετ ήταν πιο ήπιο και συναινετικό. Αυτό αφορά και την υπόθεση των F-35. Οχι, πάντως, την υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτόν, άλλωστε, ο Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Εξάλλου, όπως έλεγε στις ΗΠΑ, ούτε ο Τσίπρας είχε σπεύσει να τον ενημερώσει εκ των προτέρων για την επιλογή Παυλόπουλου.

Φιλέλληνες

Πανταχού παρών στα ελληνοαμερικανικά ο Ουίλμπουρ Ρος (φωτ.). Λίγους μήνες αφότου διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη δείπνο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη με επενδυτές –παρουσία του Αδ. Γεωργιάδη– ήταν παρών και στη διευρυμένη συνάντηση των ελληνοαμερικανικών αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο. Υποθέτω ότι ο Τραμπ πρέπει περίπου να τον θεωρεί κάτι σαν τον φιλέλληνα αξιωματούχο του, καθώς, μαθαίνω ότι όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το κεφάλαιο επενδύσεις, ο Τραμπ του είπε κάτι του τύπου «Γουίλ, έχεις κάτι να προσθέσεις;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή