10 κορυφαία perpetual calendars του 2019

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019

8' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η complication του διηνεκούς ημερολογίου (μαζί με το tourbillon και το minute repeater) είναι από τις δημοφιλέστερες μεταξύ των συλλεκτών και από τις πλέον απαιτητικές στην εκτέλεσή τους. Υπάρχει εδώ και αιώνες και εξακολουθεί να γοητεύει τους πάντες, γι’ αυτό και η πλειονότητα των μαρκών υψηλής ωρολογοποιίας φροντίζει να έχει τουλάχιστον ένα perpetual calendar στη συλλογή της. Τι είναι το διηνεκές ημερολόγιο; Το πιο ολοκληρωμένο ως προς τις ημερολογιακές ενδείξεις ρολόι, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα την ημερομηνία, ακόμα και όταν το έτος είναι δίσεκτο. Χάρη στον περίπλοκο μηχανισμό του αναγνωρίζει πόσες ημέρες έχει ο κάθε μήνας (28, 29, 30 ή 31), και τα κάνει όλα μόνο του, σε αντίθεση με τo ετήσιo ημερολόγιo (annual calendar) που απαιτεί διόρθωση της ημερομηνίας κάθε χρόνο, στο τέλος Φεβρουαρίου. Παρά το υψηλό τους κόστος, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί τα perpetual calendars είναι τόσο ελκυστικά. Δεν είναι μόνο η μηχανική τους πολυπλοκότητα ή η συναρπαστική απεικόνιση όλων των ενδείξεων στο καντράν. Είναι και το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά πρακτικά και χρήσιμα για την καθημερινή ζωή του κατόχου τους. Το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί ποτέ ξανά με τη ρύθμιση της ημερομηνίας, κυριολεκτικά για το υπόλοιπο της ζωής του, δεν είναι και λίγο πράγμα! Ακολουθούν τα καλύτερα, κατά τη γνώμη μας, μοντέλα με διηνεκές ημερολόγιο που κυκλοφόρησαν το 2019. Σας τα παρουσιάζουμε όπως πάντα με αλφαβητική σειρά…

 

1. A. LANGE & SÖHNE Langematik Perpetual Honeygold

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-1

Μία φρέσκια εκδοχή ενός κλασικού μοντέλου της Lange classic σμιλεμένη από το αποκλειστικό κράμα χρυσού της γερμανικής εταιρείας, το Honeygold, το οποίο το κρατά για πολύ ξεχωριστά ρολόγια της. Έχει διάμετρο κάσας στα 38,5 mm, πάχος 10,2 mm, δύο νούμερα που φαντάζουν αρκετά μικρά εάν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των ενδείξεων που φιλοξενεί το καντράν και τον αριθμό των εξαρτημάτων που απαρτίζουν τον πολύπλοκο μηχανισμό του, τον αυτόματο L922.1. Ως καθαρόαιμο μοντέλο της Lange, επάνω στο εξαιρετικά ευκρινές καντράν του από ατόφιο ασήμι έχει στην κορυφή το παράθυρο της μεγάλης ημερομηνίας, και τις υπόλοιπες ενδείξεις συγκεντρωμένες σε τρία βοηθητικά καντράν: ημέρα της εβδομάδας και ένδειξη ημέρας νύχτας στο 9, μήνα και έτος στο 3 και μικρά δευτερόλεπτα με φάση της Σελήνης στο 6. Πρόκειται για περιορισμένη έκδοση μόλις 100 κομματιών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Ora Kessaris (τηλ.: 210-3711020)

 

2. AUDEMARS PIGUET Royal Oak Selfwinding Perpetual Calendar Ultra-Thin

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-2

Η κομψότητα είναι ένα ζήτημα που πάντοτε απασχολούσε την Audemars Piguet. Όταν πρόκειται όμως για ρολόγια υψηλής πολυπλοκότητας υπάρχει το πρόβλημα της πληθώρας εξαρτημάτων και λειτουργιών με αποτέλεσμα ο μηχανισμός και κατ’ επέκταση η κάσα να έχουν αρκετό πάχος. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Royal Oak Perpetual Calendar Ultra-Thin, το οποίο διαθέτει έναν υπέρλεπτο αυτόματο μηχανισμό διηνεκούς ημερολογίου πάχους μόλις 2,89 mm! Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό πάχος της κάσας που τον περικλείει δεν ξεπερνά σε πάχος τα 6,3 mm! Είναι φτιαγμένο από τιτάνιο και πλατίνα και δικαίως κέρδισε το βραβείο «Μεγάλος Δείκτης» (Grande Aiguille) στο Grand Prix Ωρολογοποιίας της Γενεύης GPHG 2019 τον περασμένο Νοέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Athina Prestige (τηλ.: 210-3629251)

 

3. BAUME & MERCIER Clifton Baumatic Perpetual Calendar

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-3

Ύστερα από την εξαιρετική συλλογή Clifton Baumatic το 2018, η παλαίμαχη Baume & Mercier έκανε την έκπληξη και το 2019, λανσάροντας ένα υποδειγματικό από κάθε άποψη perpetual calendar. Εκτός από την καλοσχεδιασμένη κάσα 42 mm από κόκκινο χρυσό 18Κ, το ευκρινές καντράν με εμφάνιση λευκής πορσελάνης και τον αξιόλογο αυτόματο μηχανισμό Baumatic, ο οποίος προσφέρει πέντε ημέρες ενεργειακής αυτόνομίας, ακρίβεια –4/+6 δευτερόλεπτα/ημέρα και αντοχή σε μαγνητικά πεδία έως 1.500 gauss, το ρολόι διαθέτει ακόμη ένα αδιαφιλονίκητο προσόν: η τιμή του είναι στα 22.000 ευρώ, νούμερο ασυναγώνιστο για μοντέλο τέτοιας πολυπλοκότητας. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει αν αποφασίσουν να το κυκλοφορήσουν και σε έκδοση από ατσάλι… 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Χρονοφλάμ (τηλ.: 210-3224746)

 

4. BOVET Récital 21 Retrograde Perpetual Calendar

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-4

Ο οίκος Bovet φημίζεται για το ιδιαίτερο και τολμηρό design των ρολογιών του καθώς και για τους πραγματικά πρωτότυπους μηχανισμούς του. Οι αστρονομικές και οι ημερολογιακές λειτουργίες ήταν πάντοτε οι αγαπημένες του οίκου και το Récital 21 Retrograde Perpetual Calendar που κυκλοφόρησε το 2019 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η κάσα του από ροζ χρυσό 18Κ έχει κομψές γραμμές και περικλείει ένα συναρπαστικό καντράν που απεικονίζει με πρωτοφανή αλλά εξαιρετικά πρακτικό τρόπο τις ενδείξεις του διηνεκούς ημερολογίου. Η ημέρα της εβδομάδας, η το έτος και ο μήνας εμφανίζονται σε τρία παράθυρα στις θέσεις 12, 3 και 6 αντίστοιχα ενώ οι 31 αριθμοί της ημερομηνίας παρατάσσονται περιμετρικά του κεντρικού μπλε καντράν της ώρας και των λεπτών και η ένδειξη λειτουργεί με τη βοήθεια ενός retrograde δείκτη. Το σύνολο ολοκληρώνει το skeleton υποκαντράν των μικρών δευτερολέπτων. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Odysseus (τηλ.: 211-2204500)

 

5. GIRARD-PERREGAUX Laureato Perpetual Calendar

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-5

Με μία ασυνήθιστη, ασύμμετρη διάταξη των ενδείξεων στο καντράν του, το νέο μέλος της οικογένειας Laureato ξεχωρίζει κατ’ αρχάς για την έντονη προσωπικότητα και το ιδιαίτερο στιλ του. Η 42 mm κάσα του είναι ατσάλινη και περικλείει ένα μπλε καντράν σε ανάγλυφο πυραμιδωτό μοτίβο Clous de Paris με ευθύγραμμους δείκτες και ενδείξεις των ωρών και μικρές λεπτομέρειες σε κόκκινο χρώμα που προσδίδουν μία πιο σπορτίφ εμφάνιση στο ρολόι. Μηχανικά υποστηρίζεται από έναν αυτόματο manufacture μηχανισμό διηνεκούς ημερολογίου με τουλάχιστον 54 ώρες αυτονομίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Πατσέας (τηλ.: 210-6717857-8)

 

6. IWC Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Spitfire 

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-6

Το κορυφαίο μοντέλο της νέας συλλογής αεροπορίας Spitfire της IWC Schaffhausen ήταν αναμφισβήτητα το Perpetual Calendar Spitfire, εμβληματικό από πλευράς μηχανισμού και εμπνευσμένο σχεδιαστικά από το ομώνυμο ιστορικό μαχητικό αεροσκάφος. Η ευρύχωρη κάσα του σε διάμετρο 46,2 mm και πάχος 15,3 mm είναι κατασκευασμένη από μπρούντζο, ο οποίος αποκτά πατίνα με το πέρασμα του χρόνου. Απολύτως ταιριαστό το χακί καντράν σε μιλιτέρ ύφος έχει τέσσερα συμμετρικά υποκαντράν με τις ενδείξεις του διηνεκούς ημερολογίου. Ο μηχανισμός είναι ο 52615 IWC calibre με σύστημα Pellaton από κεραμικό, επτά ημέρες ενεργειακή αυτονομία και δεν χρειάζεται καμία απολύτως ημερολογιακή ρύθμιση μέχρι το έτος 2100. Όλες οι ενδείξεις είναι συγχρονισμένες και ρυθμίζονται μέσω της κορόνας. Ειδικά η χαρακτηριστική διπλή ένδειξη φάσεων της Σελήνης είναι τόσο ακριβής ώστε θα χρειαστεί διόρθωση μίας μέρας μετά από 577,9 χρόνια! Πρόκειται για περιορισμένη έκδοση 250 αντιτύπων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Richemont Hellas (τηλ.: 210-6471310)

 

7. JAEGER-LECOULTRE Master Ultra Thin Perpetual

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-7

Υπόδειγμα κομψότητας και μηχανικής πολυπλοκότητας, αυτό το μοντέλο με διηνεκές ημερολόγιο συμπυκνώνει όλη την παραδοσιακή τεχνογνωσία της Jaeger-LeCoultre. Το Master Ultra Thin Perpetual έχει κλασική διάμετρο 39 mm και πάχος μόλις 9,2 mm που για perpetual calendar αποτελεί εντυπωσιακή επίδοση. Η κάσα του από ροζ χρυσό 18Κ περικλείει ένα ευανάγνωστο καντράν σε ματ ανοιχτό μπεζ χρώμα με τις ενδείξεις του διηνεκούς ημερολογίου σε τρία βοηθητικά καντράν: ημερομηνία στο 3, μήνας στο 6 και ημέρα της εβδομάδας στο 9 ενώ ακριβώς από κάτω εμφανίζεται σε παραλληλόγραμμο παράθυρο η ένδειξη του έτους. Στο 12 παρουσιάζεται η ένδειξη φάσεων της Σελήνης, η οποία παραδοσιακά συμπληρώνει τα ρολόγια με perpetual calendar. Στο εσωτερικό κρύβεται ένας εξαιρετικός manufacture μηχανισμός, ο αυτόματος Jaeger-LeCoultre Calibre 868/1, ο οποίος αποτελείται από 336 εξαρτήματα και έχει πάχος μόλις 4,72 mm. Το ρολόι συνοδεύεται από εγγύησης έως 8 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Ora Kessaris (τηλ.: 210-3711020), Imanoglou (τηλ.: 210-3646666)

 

8. MONTBLANC Heritage Perpetual Calendar

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-8

Ο οίκος Montblanc άφησε για άλλη μία χρονιά τις καλύτερες των εντυπώσεων, με πλήθος νέων μοντέλων. Εξαιρετική ήταν από κάθε άποψη η συλλογή Heritage και επί του προκειμένου, το νέο Heritage Perpetual Calendar, ένα μοντέλο που κρύβει έναν αυτόματο αποκλειστικό μηχανισμό, ειδικά κατασκευασμένο για την Montblanc. Η κάσα του στα 40 mm είναι από ανοξείδωτο ατσάλι (κυκλοφορεί και σε συλλεκτική έκδοση 100 αντιτύπων από ροζ χρυσό) και περικλείει ένα απολύτως ισορροπημένο καντράν με τρία βοηθητικά καντράν για τις ημερολογιακές ενδείξεις (ημέρα, ημερομηνία, μήνα, φάσεις Σελήνης και έτος) ενώ επιπλέον διαθέτει δύο χρονικές ζώνες: η δεύτερη ώρα είναι σε 24ωρη κλίμακα με ένδειξη ημέρας/νύχτας και βρίσκεται στο 9. Στα συν το γεγονός ότι παρότι πρόκειται για μοντέλο Heritage, κάθε άλλο παρά ρετρό μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Τζάννες (τηλ.: 210-9945000)

 

9. PARMIGIANI FLEURIER Toric Retrograde Perpetual Calendar

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-9

Όταν το πρωτοβλέπεις δεν αντιλαμβάνεσαι αμέσως την υψηλή του πολυπλοκότητα. Κι αυτό γιατί η διαχείριση των ενδείξεων στο καντράν έχει γίνει με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο ώστε να μην δείχνει «φορτωμένο». Εντούτοις πρόκειται για διηνεκές ημερολόγιο, με την ημέρα της εβδομάδας και τον μήνα σε δύο διακριτικά παράθυρα στο κέντρο, την ένδειξη δίσεκτου έτους σε στρογγυλό παραθυράκι στο 12 και την ημερομηνία με κεντρικό δείκτη άμεσης επαναφοράς (retrograde) σε ένα μεγάλο ημικύκλιο στην περιφέρεια του καντράν. Κάθε λεπτομέρεια είναι μελετημένη με ακρίβεια: από την χειροποίητη guilloché πρόσοψη σε γκρι ανθρακί χρώμα, η οποία σχηματίζει το ελικοειδές σχήμα της ακολουθίας Fibonacci, την ανάγλυφη στεφάνη και τους ιδιαίτερους δείκτες μέχρι την διπλή ένδειξη φάσεων της Σελήνης (όπως αυτή φαίνεται στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο της Γης) σε έναν «έναστρο ουρανό» από αβεντουρίνη. Ο μηχανισμός είναι αυτόματος με 414 μέρη και φιλοξενείται σε μία κάσα διαμέτρου 42,5 mm και πάχους 12,1 mm από κόκκινο χρυσό 18Κ. Tο φίνο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα είναι του οίκου Hermès.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Odysseus (τηλ.: 211-2204500)

 

10. VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar

10 κορυφαία perpetual calendars του 2019-10

Ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα με διηνεκές ημερολόγιο του 2019 ήταν το Twin Beat. Με κάσα 42 mm από πλατίνα, διαθέτει ένα πατενταρισμένο σύστημα που του επιτρέπει να λειτουργεί κατά βούληση σε δύο διαφορετικές συχνότητες (πατώντας το μπουτόν στο 8). Όταν το φοράτε, λειτουργεί σε υψηλή συχνότητα 5Hz (κατάσταση λειτουργίας Active) και έχει απόθεμα ενέργειας για 4 ημέρες, ενώ όταν δεν το φοράτε μπορεί να λειτουργεί σε χαμηλή συχνότητα 1.2Hz, δηλαδή σε κατάσταση λειτουργίας Standby! Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας του μηχανισμού και επεκτείνετε το power reserve μέχρι 65 ημέρες! Αυτή τη θαυμάσια δυνατότητα την εξασφαλίζει ο καινούριος manufacture calibre 3610 QP. Σε κανονική λειτουργία δείχνει τις ώρες, τα λεπτά, την ημερομηνία, τον μήνα, το δίσεκτο έτος και το απόθεμα ενέργειας στο καντράν. Όταν αλλάζετε από κατάσταση λειτουργίας Standby σε Active, το ρολόι επαναφέρει αυτόματα όλες τις ημερολογιακές του ενδείξεις στη σωστή τους θέση!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Σ. Παλατζιάν & Σία (τηλ.: 210-3613525)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή