Με ήπια πτώση και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με ήπια πτώση και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απωλειών «υποχρεώθηκε» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει έως και τις 928 μονάδες, μετά τις 15.00 υποχώρησε σε αρνητικά εδάφη, κυρίως λόγω των πιέσεων σε blue chips, όπως ο ΟΠΑΠ (-2,11%), η Coca-Cola (-2,13%), η «Ελλάκτωρ» και η ΔΕΗ (-1,63%), ενώ ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και στις τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς. Η κινητικότητα των πωλητών εντάθηκε την τελευταία ώρα πριν από το «καμπανάκι» της λήξης, ωστόσο εγχώριοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη διόρθωση απόλυτα «ελεγχόμενη», υπογραμμίζοντας τα χαμηλά επίπεδα όπου κινήθηκε και ο τζίρος. Επιφυλακτικό ήταν το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορίου και στα γεωπολιτικά, παρέχοντας άλλη μια εξήγηση στις χαμηλές πτήσεις που σημείωσε το Χ.Α.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 919,39 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας (917,35 μονάδες), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,93% στις 2.287,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,09% στις 1.231,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 849,90 μονάδες, με τη Eurobank να σημειώνει πτώση 1,95%, την Alpha Bank να κλείνει στο -1,44%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 1,09%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ξεχώρισε καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 2,99%.

Οσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Merit Securities, το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες. Η πορεία του, όπως τονίζει, θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες αυτή την εβδομάδα.

Θετική παραμένει όσον αφορά την αγορά η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας πως δεν διαφοροποιεί τη στρατηγική της στην παρούσα φάση, αξιοποιώντας τις βίαιες διορθώσεις τιμών κατά περίπτωση. «Παραμένουμε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα για την ελληνική αγορά, ενώ συνεχίζει να κινείται με αργούς ρυθμούς και χωρίς υπερβολές, προσπαθώντας αργά ή γρήγορα να πιάσει τετραψήφιο επίπεδο μονάδων», σχολιάζει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. Οπως τονίζει, ωστόσο, στην αγορά λείπουν τα επιχειρηματικά νέα που τόσο έχει ανάγκη, μιας και μέχρι τώρα ο μόνος κλάδος που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι το real estate. Το Ελληνικό θα είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά, με το καζίνο να καθυστερεί σημαντικά το ξεκίνημα του έργου, ενώ ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το «κλειδί» για τη συνέχεια, θυμίζοντας πως ακόμη δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τα επίπεδα του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή