Κόκκινες γραμμές για την Προεδρία από Φ. Γεννηματά

Κόκκινες γραμμές για την Προεδρία από Φ. Γεννηματά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δικές του κόκκινες γραμμές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθιστά πιο ευδιάκριτες το Κίνημα Αλλαγής, με την άμμο στην κλεψύδρα έως την ανακοίνωση του κυβερνητικού υποψηφίου να έχει σχεδόν εξαντληθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, η Φ. Γεννηματά προέβη το Σάββατο, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση στελεχών του κόμματος, σε μια σαφώς στοχευμένη παρέμβαση, αναφέροντας πως η Χαρ. Τρικούπη θα στηρίξει μόνο «ένα πρόσωπο από την παράταξή μας, που με κάθε τρόπο ήταν παρόν στα χρόνια της κρίσης».

Το μήνυμα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ είχε διπλή στόχευση, τόσο με άξονα το ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης που αναζητείται με το Μαξίμου όσο και «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα πρόσωπα που ακούγονται ως πιθανοί υποψήφιοι.

Η κ. Δαμανάκη

Σε μια πρώτη ανάγνωση, αρκετοί ήταν εκείνοι που ερμήνευσαν την τοποθέτησή της ως αναφορά στον Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο, άλλωστε, η κ. Γεννηματά έχει εδώ και καιρό προκρίνει ως λύση, από κοινού με τους άλλους δύο πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, εκτιμάται πως η παρέμβασή της αφορά κυρίως την περίπτωση της Μαρίας Δαμανάκη, ενός ακόμη προσώπου που φημολογείται ότι εξέταζε ο πρωθυπουργός, και, βάσει των λεγομένων της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, η παράταξη δεν θα στήριζε εφόσον επιλεγόταν, μιας και της καταλογίζεται ότι «ήταν απούσα» όταν η παράταξη και η χώρα δοκιμάζονταν υπό το βάρος των μνημονίων.

Παράλληλα, η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά εκτιμάται ότι συνιστά και ένα γενικότερο μήνυμα προς το Μαξίμου: ότι δεν προτίθεται το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο, απλά επειδή προέρχεται από την Κεντροαριστερά, χωρίς να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. «Αν ο πρωθυπουργός επιθυμεί συναίνεση, ξέρει πού μπορεί να μας βρει», σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο του υποψηφίου. «Φαίνεται πως… μαδά ακόμη τη μαργαρίτα, κάτι που προκύπτει και από τις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις στενών του συνεργατών», τόνιζε χαρακτηριστικά στην «Κ» έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε εκ νέου χθες (Real FM) στα εθνικά θέματα, ασκώντας κριτική, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με αντικείμενο τη Λιβύη, σε Ρωσία και Βερολίνο. «Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη διατήρηση της συμφωνίας Αγκυρας – Τρίπολης», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προαναγγέλλοντας ότι κλιμάκιο της παράταξης θα επισκεφθεί τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προκειμένου υπάρξει ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή