Διήμερη απεργία φυσικοθεραπευτών του δημόσιου τομέα

Διήμερη απεργία φυσικοθεραπευτών του δημόσιου τομέα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τις υπηρεσίες των φυσικοθεραπευτών θα μείνουν δημόσια νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και μονάδες πρόνοιας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, λόγω της διήμερης απεργίας που έχει εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών. Σε ένδειξη συμπαράστασης, κλειστά θα είναι την Παρασκευή και τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, ενώ την ίδια ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, οι φυσικοθεραπευτές διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ο σύλλογος έχει θέσει ως βασικό αίτημα την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, από το οποίο εξαιρέθηκαν το 2012 οι φυσικοθεραπευτές του δημόσιου τομέα, αδίκως σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των υπουργών Υγείας της τελευταίας οκταετίας. Ο σύλλογος ζητεί επιπλέον την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων φυσικοθεραπευτών σε νοσοκομεία και δημόσια κέντρα αποκατάστασης, αλλά και την πρόβλεψη θέσεων φυσικοθεραπευτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συγκεκριμένα στις τοπικές μονάδες υγείας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συλλόγου, στις αρχές του 2018, μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής οι κενές οργανικές θέσεις φυσικοθεραπευτών ήταν 67 –από τις 254 συνολικά– ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΦ κ. Πέτρο Λυμπερίδη, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη, καθώς δεν έχουν προσληφθεί φυσικοθεραπευτές – αντιθέτως, κάποιοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, «όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, χρηματοδοτούν και επενδύουν στη φυσικοθεραπεία, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος, ή η Γερμανία, όπου αυξάνονται τα κονδύλια για φυσικοθεραπεία, στην Ελλάδα συζητάμε για τα αυτονόητα, δηλαδή την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και την πλήρη έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, οι φυσικοθεραπευτές είναι αποδέκτες μιας «ρατσιστικής» αντιμετώπισης μέσα στο σύστημα Υγείας, καθώς έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο λαμβάνει σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία (πλην διοικητικού προσωπικού). Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΣΦ, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το 2012, το «νοσοκομειακό επίδομα» των 240 ευρώ μετονομάστηκε σε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (μειώθηκε στα 150 ευρώ), και οι φυσικοθεραπευτές εξαιρέθηκαν από αυτό. Εκτοτε, όλοι οι υπουργοί Υγείας έχουν χαρακτηρίσει δίκαιο αίτημα την καταβολή του στους φυσικοθεραπευτές, κάτι που όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για «δημοσιονομικούς λόγους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή