Χασάν Ροχανί: Θα τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται στην κατάρριψη του αεροσκάφους – Οι πρώτες συλλήψεις

Χασάν Ροχανί: Θα τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται στην κατάρριψη του αεροσκάφους – Οι πρώτες συλλήψεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τιμωρία όσων εμπλέκονται στην κατάρριψη του ουκρανικού Boeing προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι υπόλογη στον ιρανικό λαό αλλά και τις χώρες οι πολίτες των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

Ο Χασάν Ροχανί πρόσθεσε ότι ο ιρανικός λαός θα πρέπει να λάβει τη διαβεβαίωση ότι ένα αντίστοιχο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί και ότι δεν ευθύνεται για το περιστατικό ένα και μόνο άτομο. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για «ασυγχώρητο λάθος» και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση. 

Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος Γκολαμχουσέιν Ισμαϊλι δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές έχουν συλλάβει κάποια πρόσωπα που φέρονται ότι εμπλέκονται στο δυστύχημα με το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο η Τεχεράνη ομολόγησε ότι κατέρριψε με πύραλο «από λάθος». Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.

Το Σάββατο, ο ιρανικός στρατός παραδέχτηκε ότι κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό αεροσκάφος, σκοτώνοντας τους 176 επιβαίνοντες σε αυτό. Από το βράδυ της ίδιας ημέρας, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλοντας τη στάση της κυβέρνησης που αρχικά είχε αρνηθεί ότι έφερε οποιαδήποτε ευθύνη για τη συντριβή του Μπόινγκ.

Η παραδοχή του ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης ότι χειριστής αντιαεροπορικού συστήματος κατέρριψε κατά λάθος την πτήση PS752 των ουκρανικών αερογραμμών, θεωρώντας ότι πρόκειται για αμερικανικό πύραυλο, έχει προξενήσει οργή και έκπληξη στο Ιράν – οργή εναντίον των υπευθύνων της τραγωδίας και έκπληξη εξαιτίας του γεγονότος ότι, όπως είπε ο ανταποκριτής του BBC Μπαχμάν Καλμπασί, οι ιρανικές αρχές δεν έχουν ποτέ έως τώρα παραδεχθεί σοβαρό σφάλμα.

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, έξω από τα πανεπιστήμια της Τεχεράνης και του Ισφαχάν με συνθήματα εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος και του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος είναι επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων ακούστηκαν πυροβολισμοί, χωρίς να εξακριβωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. «Βλέπουμε ότι ο ιρανικός λαός σηκώνεται και ζητάει τα δικαιώματά του, εκφράζει ελπίδες για μια καλύτερη κυβέρνηση – για ένα διαφορετικό καθεστώς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ. 

Το θέμα απασχόλησε και τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα στήριξης προς τους διαδηλωτές στα περσικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή