Δολοφονίες και εξαθλίωση προσφύγων στη Λιβύη

Δολοφονίες και εξαθλίωση προσφύγων στη Λιβύη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Η δολοφονία δύο προσφύγων από την Ερυθραία στη Λιβύη αυξάνει τις ανησυχίες για υπερπληθυσμό στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη μεσογειακή αυτή χώρα. Αυτό αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», καθώς οι δύο πρόσφυγες σκοτώθηκαν στην Τρίπολη την περασμένη Πέμπτη λίγες μέρες αφότου η αρμόδια Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ τους κάλεσε να εγκαταλείψουν τις επονομαζόμενες «εγκαταστάσεις συγκέντρωσης και αναχώρησης» (GDF).

Ο ΟΗΕ είχε δημιουργήσει το 2018 τα συγκεκριμένα κέντρα ως εναλλακτική λύση για την κράτηση μεταναστών, όταν όμως ο αριθμός των προσφύγων άρχισε να αυξάνεται, τα Ηνωμένα Εθνη άρχισαν να προσφέρουν χρήματα στους νεοαφιχθέντες για να τους ενθαρρύνουν είτε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους είτε να αναζητήσουν αλλού στέγη. Στην πράξη πολλοί πρόσφυγες χρησιμοποιούν τα χρήματα για να νοικιάσουν σπίτι στη Λιβύη και μετά να αναχωρήσουν με κάποιο πλωτό μέσο από τη χώρα. Οι δύο πρόσφυγες από την Ερυθραία που δολοφονήθηκαν ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν αποδεχθεί τα χρήματα και έφυγαν.

Οι εγκαταστάσεις έχουν στόχο να στεγάζουν πρόσφυγες μέχρις ότου εγκατασταθούν αλλού ή επαναπατριστούν. Σε αντίθεση με τα κέντρα κράτησης, στα GDF οι πρόσφυγες μπορούν να φύγουν εθελοντικά. Τα λιβυκά κέντρα κράτησης τελούν υπό τον έλεγχο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη και συχνά διοικούνται από αξιωματούχους, που ενέχονται σε διακίνηση μεταναστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Νοέμβριο το GDF στέγαζε 1.200 άτομα, διπλάσιο αριθμό από την κανονική χωρητικότητά του. Ο τοπικός Τύπος έγραψε ότι οι δύο πρόσφυγες δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι στο οποίο είχαν καταφύγει και οι ακριβείς συνθήκες θανάτου τους δεν είναι γνωστές. Πάντως, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δύο άνδρες ήταν μεταξύ δεκάδων άλλων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις λιβυκές εγκαταστάσεις το τελευταίο δεκαήμερο.

Πρόσφατες καταγγελίες έκαναν λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια του ΟΗΕ να εξωθήσει τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην πείνα και στην εξαθλίωση. Μία ομάδα 400 ανθρώπων που είχαν καταφύγει στις εγκαταστάσεις της Τρίπολης τον Οκτώβριο είχαν μείνει χωρίς φαγητό αρκετές εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή