Αγωνία για έκρηξη του ηφαιστείου Τάαλ στις Φιλιππίνες

Αγωνία για έκρηξη του ηφαιστείου Τάαλ στις Φιλιππίνες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα, με επιχειρήσεις και σχολεία να έχουν κλείσει και εκατοντάδες διεθνείς πτήσεις να έχουν ματαιωθεί, μετά την προειδοποίηση των ειδικών ότι μπορεί να επίκειται ανά πάσα στιγμή «επικίνδυνη έκρηξη» του ηφαιστείου Τάαλ, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί και τσουνάμι.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γύρω από το Τάαλ, ένα από τα μικρότερα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, ενώ συνολικά 450.000 ζουν σε αυτήν τη ζώνη υψηλού κινδύνου. Ο κρατήρας του ηφαιστείου βρίσκεται στο μέσον μιας λίμνης σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νότια της κεντρικής Μανίλα. «Η ταχύτητα της κλιμάκωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Τάαλ μας αιφνιδίασε», δήλωσε η ειδική και επικεφαλής επιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, Μαρία Αντόνια Μπόρνας. «Μπορούμε να αναμένουμε μια επικίνδυνη έκρηξη ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν αυτό θα συνέβαινε τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Οι Αρχές προειδοποίησαν ότι μια έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι στη λίμνη. Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το ηφαιστειακό νησί και την περιοχή που βρίσκεται γύρω του, που αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Σειρά από σεισμικές δονήσεις έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της Μανίλα από την Κυριακή, ενώ σε τουλάχιστον 10.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα, εγκαταλείποντας τις εστίες τους. «Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε, το σπίτι έτρεμε κάθε φορά που κλείναμε τα μάτια μας», δήλωσε η Λία Μοντεβέρντε, μια εστιάτορας. «Κανένας μας δεν κοιμήθηκε. Μόνον προετοιμαζόμασταν για να φύγουμε», πρόσθεσε. Το ινστιτούτο είχε καταγράψει έως χθες αργά το βράδυ περισσότερες από εβδομήντα πέντε σεισμικές δονήσεις. Τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή του ηφαιστείου, τα κυβερνητικά γραφεία και το χρηματιστήριο των Φιλιππίνων παρέμειναν χθες κλειστά για προληπτικούς λόγους. Εξάλλου πολλοί Φιλιππινέζοι έκαναν επιδρομή στα καταστήματα με προστατευτικές μάσκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή