Μικρά, αλλά «χρυσά» μαγαζιά στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης

Μικρά, αλλά «χρυσά» μαγαζιά στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,8 εκατ. ευρώ ανέρχεται η εκτιμώμενη αξία ενός χρυσοχοείου μόλις 9,2 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο επρόκειτο να εκπλειστηριαστεί στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα. Για την εξωφρενική τιμή ευθύνεται η τοποθεσία του καταστήματος στη μεγάλη αγορά της πόλης, την οποία και επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες καθημερινά.

Το παζάρι της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα και δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο, μετρά περισσότερα από 4.000 καταστήματα και είναι επίκεντρο της βιομηχανίας κοσμημάτων. «Δεν αλλάζουν συχνά οι ιδιοκτήτες εδώ», όπως εξήγησε στη γερμανική Deutsche Welle η Ραφαέλα Ντάνα, ιδιοκτήτρια καταστήματος παραδοσιακής υπόδησης στην αγορά της Κωνσταντινούπολης.

Το μικρό χρυσοχοείο επρόκειτο να εκπλειστηριαστεί την Παρασκευή από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αφού η οικογένεια των ιδιοκτητών διαφωνούσε ως προς τα κληρονομικά, όπως εξήγησε στην Deutsche Welle ο Χασάν Φιράτ, πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών στην Κωνσταντινούπολη. Η δημοπρασία του καταστήματος, το οποίο βρίσκεται στην πύλη 7, από τις συνολικά 11 της αγοράς, είχε δημοσιευτεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Στην αναγγελία της δημοπρασίας αναγραφόταν ότι η εκτιμώμενη τιμή του καταστήματος ήταν 12 εκατομμύρια τουρκικές λίρες ή 1,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες της γερμανικής Deutsche Welle, προς απογοήτευση πολλών ενδιαφερομένων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς προκειμένου να κάνουν τις προσφορές τους, το εν λόγω κατάστημα δεν εκπλειστηριάστηκε. Τα δεδομένα ανατράπηκαν όταν οι κληρονόμοι των ιδιοκτητών κατέληξαν την τελευταία στιγμή σε συμβιβασμό.

Η μεγάλη αγορά της Κωνσταντινούπολης δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και έκτοτε διευρύνθηκε, ώστε πλέον να αποτελεί έναν λαβύρινθο με εκατοντάδες μικρά καταστήματα. Πρόκειται για σημαντικό οικονομικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους. Ο Χασάν Φιράτ έχει αναφέρει ότι περισσότερα από 30.000 άτομα εργάζονται σήμερα εκεί. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών δήλωσε στην Deutsche Welle ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει μόνον αυτούς που εργάζονται νομίμως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ περισσότεροι στην πραγματικότητα.

Οι περίπου 300.000 επισκέπτες της αγοράς της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιούν συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων. Ο Φιράτ δεν αποκάλυψε στην Deutsche Welle τα έσοδα που αποκομίζει κατά μέσον όρο καθημερινά το παζάρι, ωστόσο σε παλαιότερο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι προ δεκαετίας το ποσό ανερχόταν στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Μολονότι το παζάρι εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Η μείωση οφείλεται εν μέρει στην επίθεση που δέχθηκαν Γερμανοί τουρίστες το 2016 σε κοντινή τοποθεσία, καθώς και στην απόπειρα πραξικοπήματος την ίδια χρονιά.

Οι «Αραβες με μικρά πορτοφόλια» αντικατέστησαν τους εύπορους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, οι οποίοι ξόδευαν 80.000 ευρώ για ένα χαλί, όπως δήλωσε στην Deutsche Welle ο Χασάν Φιράτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο κύμα επισκεπτών αγοράζει πλέον κεραμικά τασάκια έναντι 8 ευρώ. Στα προβλήματα των καταστηματαρχών της αγοράς συνέβαλε η κρίση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε περισσότερο από το 50% της αξίας της το καλοκαίρι του 2018.

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν την Τουρκία, και συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη, ανέκαμψε το 2019. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Daily Sabah, από τον Δεκέμβριο του 2018 ο αριθμός των τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 14,3%, στα 42,9 εκατομμύρια τουρίστες το 2019. Από αυτούς, τα 13,7 εκατομμύρια επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή