Ν. Μηταράκης για κλειστή δομή Χίου: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και θα κριθεί στην πράξη

Ν. Μηταράκης για κλειστή δομή Χίου: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και θα κριθεί στην πράξη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δήλωση σχετική με τη χθεσινή συμμετοχή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, και όσα συνέβησαν εκεί, εξέδωσε σήμερα ο βουλευτής Χίου και υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μητσαράκη:

«Παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές.

Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή