Πού πήγαν οι τριαντάρηδες;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αίθουσα του κεντρικού βιβλιοπωλείου της επαρχιακής πόλης ήταν ασφυκτικά γεμάτη με αφορμή την παρουσίαση μιας νέας έκδοσης. Ομολογώ ότι μου έκανε εντύπωση.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στη σύνθεση του ακροατηρίου με έκανε περισσότερο σκεπτικό: ο μέσος όρος ηλικίας ήταν κοντά στα 55, με τις γυναίκες να υπερτερούν εμφανώς. Το τελευταίο δεν είναι τοπικό φαινόμενο, το βλέπουμε σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η επαρχιακή πόλη ήταν η Λιβαδειά κι όταν αργότερα είχα χρόνο να μοιραστώ τον προβληματισμό μου με τους ανθρώπους του βιβλιοπωλείου, μου μετέφεραν ένα όχι πολύ αισιόδοξο στοιχείο. Η πόλη έχει «αδειάσει» από τις πιο παραγωγικές ηλικίες.

Τα παιδιά φεύγουν για να σπουδάσουν και δεν επιστρέφουν ποτέ. Ή ζουν στο εξωτερικό ή φτιάχνουν τη ζωή τους στην Αθήνα. «Στη Λιβαδειά θα βρεις ή παιδιά ή ανθρώπους μετά τα 50», είπαν. Μάλιστα.

Τα δεδομένα λένε ότι η Λιβαδειά απέχει μία ώρα και 20 λεπτά από την Αθήνα. Η ποιότητα ζωής μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη της Αθήνας, αν αναλογιστούμε τη σπατάλη χρόνου σε μετακινήσεις (στην Αθήνα) και, αντίστροφα, την άμεση πρόσβαση σε περιοχές μοναδικού δασικού κάλλους (Δελφοί, Παρνασσός, Ιτέα, Γαλαξίδι κ.ά). Το κόστος ζωής είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Αθήνας. Αν σου λείπουν τα «θέλγητρα» της πρωτεύουσας (μουσεία, θέατρα κ.λπ.), η απόσταση επιτρέπει άνετες αυθημερόν εξορμήσεις.

Γιατί, λοιπόν, οι νέοι της Λιβαδειάς δεν επιστρέφουν στην πόλη τους; Προφανώς γιατί δεν πρόκειται να βρουν τις δουλειές που ονειρεύτηκαν (οι ίδιοι ή οι γονείς τους).

Ομως, αυτό αλλάζει: Σε ένα χρόνο από σήμερα οι Ελληνες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα 5G, γεγονός που θα επιταχύνει την αποσύνδεση του τόπου διαμονής από τον τόπο εργασίας. Το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Βρισκόμαστε, συνεπώς, στα πρόθυρα μιας πραγματικής επανάστασης στην εργασιακή κουλτούρα (εργασία από το σπίτι, τετραήμερη εργασία κ.λπ.), εξέλιξη που θα επιτρέπει σε όλο και περισσότερους Ελληνες να ζήσουν στην πόλη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Το κράτος οφείλει να τους βοηθήσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή