Συνάντηση Μητσοτάκη με τους τρεις ξένους μετόχους του ΔΕΣΦΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους τρεις ξένους μετόχους του ΔΕΣΦΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών εταιρειών που ελέγχουν τον ΔΕΣΦΑ συναντήθηκε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ιταλικής Snam Μάρκο Αλβέρα, της ισπανικής Enagas Μαρσελίνο Ορέχα Αρμπούρουα και της βελγικής Fluxys Πασκάλ ντε Μποκ, βρίσκονται στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που ανοίγονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Παράλληλα, εκφράστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον και για άλλα έργα ενεργειακών υποδομών και επαναβεβαιώθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης των τριών εταιρειών, που είναι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ». Οι τρεις CEO θα έχουν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και τη ΡΑΕ με βασικά θέματα στην ατζέντα όχι τόσο το γεωστρατηγικό, σημαντικό, πλην όμως, μεσομακροπρόθεσμο πρότζεκτ του EastMed, αλλά πρωτίστως το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης εθνικού συστήματος μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2020-2029. Είναι το πρώτο που καταρτίζεται υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κοινοπραξίας των Snam-Enagas-Fluxys. Επίμαχο θέμα των συναντήσεων είναι η διάθεση των εσόδων από δραστηριότητες του ΔΕΣΦΑ που δεν συνδέονται με αναπτυξιακά έργα όπως, για παράδειγμα, η παροχή υπηρεσιών σε τρίτους (συντήρηση Tap κ.λπ.).

Η ΡΑΕ με απόφασή της έχει δεσμεύσει ένα ποσοστό των καθαρών κερδών από τέτοιες δραστηριότητες για τον συμψηφισμό τους με το ετήσιο απαιτούμενο έσοδο του διαχειριστή. Η διοίκηση και οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό η ΡΑΕ περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές σε άλλες δραστηριότητες και τη δυνατότητα της εταιρείας να λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία. Η ΡΑΕ από την πλευρά της θεωρεί ότι την τεχνογνωσία που παρέχει ο ΔΕΣΦΑ σε τρίτους την έχει αποκτήσει επειδή είναι διαχειριστής, πληρώνεται δηλαδή από τους καταναλωτές, και ως εκ τούτου ένα μέρος των κερδών του από τρίτες δραστηριότητες θα πρέπει να επιστρέφουν στην κατανάλωση μέσω της μείωσης των τελών. Ωστόσο, κύκλοι της ρυθμιστικής αρχής υπογραμμίζουν ότι είναι ανοικτοί να ακούσουν τους μετόχους τους ΔΕΣΦΑ και να επανεξετάσουν τη στάση τους.  Tις συναντήσεις των CEOs  της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας μετόχου του ΔΕΣΦΑ με κυβερνητικά στελέχη θα απασχολήσει και το σχέδιο τροφοδοσίας της Κρήτης με φυσικό αέριο μέσω ενός «εικονικού αγωγού» που έχει συμπεριλάβει ο ΔΕΣΦΑ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης που βρίσκεται υπό διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιανουαρίου μετά την παράταση που δόθηκε χθες από τη ΡΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή