Ιράν: Πίεση μέσω μηχανισμού επίλυσης διαφορών

Ιράν: Πίεση μέσω μηχανισμού επίλυσης διαφορών

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη των υπευθύνων για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους των ουκρανικών αερογραμμών, που κόστισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους την περασμένη Τετάρτη, ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Χαμενεΐ έκανε λόγο για «ασυγχώρητο σφάλμα». Παρά τις συνεχείς εκφράσεις επίσημης συγγνώμης, δεκάδες Ιρανοί κατέβηκαν και χθες στους δρόμους.

Περίπου 30 άτομα έχουν συλληφθεί για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από την αεροπορική τραγωδία. Δεν είναι σαφές πόσοι και ποιοι από τους υπευθύνους της τραγωδίας συνελήφθησαν. Οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι υπεύθυνος για την κατάρριψη ήταν χειριστής αντιαεροπορικού συστήματος που είχε περάσει μια νύχτα τρομακτικής ψυχολογικής πίεσης εν αναμονή πιθανών αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν.

Παράλληλα, χθες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία επέτειναν τις διπλωματικές πιέσεις προς το Ιράν, ζητώντας επισήμως τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2016. Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη συμφωνία το 2018, ενώ η Τεχεράνη παραμένει εντός του πλαισίου της συμφωνίας, πραγματοποιώντας όμως διαδοχικά βήματα που την απομακρύνουν από αυτό. Προσφεύγοντας στον επίσημο μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπει η συμφωνία, οι τρεις χώρες φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι σκοπός τους είναι η εξεύρεση λύσεων και όχι η κλιμάκωση. «Η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας είναι σημαντικότερη από ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ στο Λονδίνο, ο Μπόρις Τζόνσον εκτόξευε επαίνους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα του Ιράν θα μπορούσε να λυθεί με μια νέα «συμφωνία Τραμπ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή