Ο Ερντογάν απειλεί τον Χαφτάρ

Ο Ερντογάν απειλεί τον Χαφτάρ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στη διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο εναποτίθενται πλέον οι ελπίδες για ειρήνευση στη Λιβύη, μετά την άρνηση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ να προσυπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη προχθές στη Μόσχα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «θα δώσει ένα μάθημα» στον Χαφτάρ αν καταστρατηγήσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και οδηγήσει τις δυνάμεις του σε νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης. 

«Αν ο Χαφτάρ συνεχίσει να επιτίθεται στη νόμιμη κυβέρνηση και στα αδέλφια μας στη Λιβύη, δεν θα διστάσουμε να του δώσουμε το μάθημα που του αξίζει. Η παρουσία μας στην περιοχή θα συνεχιστεί μέχρι ο λιβυκός λαός να απολαύσει ελευθερία και σταθερότητα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αν δεν είχε επέμβει η Τουρκία, ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και ολόκληρος ο λαός της Λιβύης θα είχε υποκύψει στην καταπίεση», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια, που πρόσκειται στον Χαφτάρ, ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Χαφτάρ στη ρήξη ήταν η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τρίπολη, ακόμη και αν υπογραφόταν συμφωνία. Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη, προκειμένου να διατηρήσει σε ισχύ το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας που επιχειρεί να καθορίσει θαλάσσιες ζώνες, αγνοώντας τις θέσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Το μνημόνιο αυτό δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν προχθές στη Μόσχα, ούτε πρόκειται να αμφισβητηθεί, όπως όλα δείχνουν, στη σύνοδο του Βερολίνου την Κυριακή, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί οι επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, Σαράζ και Χαφτάρ, καθώς και οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης θα εκπροσωπηθούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ενωση. 

Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Χαφτάρ να αποχωρήσει χθες τα ξημερώματα από τη Μόσχα, στερώντας μια νίκη από τη ρωσική διπλωματία, έπαιξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία του παρέχουν στρατιωτική στήριξη. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της κυβέρνησης της Τρίπολης, τα Εμιράτα συνεχίζουν να στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις στον Χαφτάρ, ο οποίος χρησιμοποιεί την εκεχειρία για να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις του. Παράλληλα, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι συνεχίζουν να συρρέουν στη Λιβύη φιλικοί προς την Αγκυρα αντάρτες από τη Συρία, ώστε να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαράζ.  «Ο Χαφτάρ φαίνεται ότι πήρε αυτή την απόφαση με τη στήριξη των Εμιράτων και της Γαλλίας. Ισως ζήτησαν την άδεια των ΗΠΑ, οι οποίες είναι ενοχλημένες από τον ενισχυμένο ρόλο της Ρωσίας», υποστήριξε στην ιστοσελίδα Middle East Eye ο ειδικός σε θέματα Λιβύης στο ινστιτούτο SETA της Αγκυρας, Εμρά Κεκιλί.

Η Ρωσία, πάντως, δεν έχει χάσει τις ελπίδες της. «Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατάρχης Χαφτάρ καλωσόρισε τη συμφωνία εκεχειρίας αλλά χρειάζεται δύο ημέρες περιθώριο να τη συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών που τον υποστηρίζουν, πριν υπογράψει», σημείωσε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή