Παράταση μνημονίων από την κυβέρνηση «βλέπει» ο Τσίπρας

Παράταση μνημονίων από την κυβέρνηση «βλέπει» ο Τσίπρας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον όπλα στην αντιπολιτευτική φαρέτρα του επιχειρεί να προσθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσοντας από χθες στη ρητορική του την κατηγορία προς την κυβέρνηση για «επιστροφή στα μνημόνια», χωρίς να είμαστε επισήμως σε καθεστώς μνημονίων. Αυτός ήταν και ο πυρήνας της ερώτησης που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε τίτλο «Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην “κανονικότητα” των μνημονίων», ενώ λίγο μετά και ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «μνημονιακή εκτός μνημονίων» τόσο στην οικονομία όσο και στα εργασιακά. Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση που κατέθεσε ρωτά τον πρωθυπουργό με ποιον τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει την «εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες», ενώ επαναφέρει και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα ρωτά τον κ. Μητσοτάκη αν θα προχωρήσει «στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχατε δεσμευθεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6%, ή υιοθετείτε τη δήλωση του υπουργού σας κ. Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση του Φεβρουαρίου του 2019 ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία;»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ρωτά αν σκοπεύει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του brain drain, «ώστε να συνεχίσουν οι 5.500 νέοι επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου ή θα οδηγήσετε χιλιάδες εξ αυτών στη μετανάστευση;» Είναι προφανές από την ερώτηση πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πλην της ρητορικής περί «μνημονίου εκτός μνημονίων», θέλει να επικεντρωθεί σε ένα κοινωνικό κομμάτι που πάντα θεωρούσε πως αποτελεί τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εργαζομένους και «μη προνομιούχους».

Την ίδια ώρα, όπως προειπώθηκε, ο Αλέξης Χαρίτσης επικέντρωνε την κριτική του στις επενδύσεις, που αποτελούσαν βασικό προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης. «Τελικά καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας στις δημόσιες επενδύσεις και κατακρήμνιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2019, που οδηγεί στο “πάγωμα” χιλιάδες μικρά και μεσαία έργα υποδομών», σημείωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναφέρθηκε και στην πτώση του τζίρου ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής «να κουτσουρέψει το κοινωνικό μέρισμα και κατά συνέπεια να περιορίσει την αγοραστική δύναμη χιλιάδων συμπολιτών μας».

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στην αποστροφή του κ. Αδωνι Γεωργιάδη για την προστασία της α΄ κατοικίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση ουσιαστικά πετά «λευκή πετσέτα» και παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς την ταξική μεροληψία της. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η επικοινωνιακή τακτική της Κουμουνδούρου να μιλάει για πολιτική μνημονίων εκτός μνημονίων θα συνεχιστεί πάνω σε μια σειρά ζητημάτων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει πως η κυβέρνηση δρα «με βάση ιδεοληψίες» που απορρέουν από τη «νεοφιλελεύθερη νοοτροπία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή