Για «συμβόλαιο θανάτου» μιλάει η Ράικου

Για «συμβόλαιο θανάτου» μιλάει η Ράικου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές καταγγελίες για τον ρόλο του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου τόσο στην υπόθεση Novartis όσο και σε άλλες περιπτώσεις, φέρεται να έκανε χθες στην Προανακριτική της Βουλής η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσής της. Ενδεικτικά του περιεχομένου αυτών των καταγγελιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, όσα ανέφερε περί «συμβολαίου θανάτου» εις βάρος της, αλλά και οι απορίες τις οποίες φέρεται να εξέφρασε για τη στήριξη που απολάμβανε ο κ. Παπαγγελόπουλος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι ο τέως υπουργός ακολουθούσε παρακρατικές μεθόδους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυρία Ράικου επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει και στην κατάθεση κατά τη δικαστική έρευνα για πιέσεις που δεχόταν από τον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να στείλει την υπόθεση στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα, στην άρνησή της δεδομένου ότι δεν είχε στοιχεία για να πράξει κάτι τέτοιο και στα όσα ακολούθησαν. «Ενιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση εις βάρος μου», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento τον Μάρτιο του 2017 είπε πως τότε αισθάνθηκε πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για φόβο και ανασφάλεια που ένιωσε και που την οδήγησαν στην αποστολή επιστολής μέσω της οποίας ζητούσε την αντικατάστασή της. Από τότε, πρόσθεσε, ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων εις βάρος της. Τούτων δοθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για συμβόλαιο θανάτου εις βάρος της από τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Σε άλλο σημείο της χθεσινής κατάθεσής της (η συνέχεια προγραμματίστηκε για σήμερα το πρωί) η κυρία Ράικου φέρεται να είπε ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε ανθρώπους, έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τι να κάνουν οι εισαγγελείς σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Ηταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας σε υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο, όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες, φέρεται να πρόσθεσε.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Παπαγγελόπουλος αντέδρασε σε όσα είπε για το πρόσωπό του η κυρία Ράικου. Σε γραπτή δήλωσή του κάνει λόγο για «μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη» κατάθεση. «Μόλις ολοκληρώσει θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει. Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στον βούρκο της», συμπληρώνει ο τέως αναπληρωτής υπουργός.

Στην αρχή της συνεδρίασης είχε καταγραφεί ένταση, εξαιτίας εγγράφου που απέστειλε κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς άλλα αιτήματα που είχαν υποβληθεί νωρίτερα από άλλα μέλη της επιτροπής δεν ικανοποιήθηκαν. Το έγγραφο εμφανίζει εμβάσματα ύψους 2.000 ευρώ από τη Novartis προς τραπεζικό λογαριασμό του –ιατρού– συζύγου της κυρίας Ράικου, κάτι το οποίο εκτιμάται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δίνει νέα τροπή στο περιεχόμενο όσων λέει η πρώην εισαγγελέας. Από την πλευρά της, η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να σχολίασε ότι το γραφείο της απέστειλε στη Βουλή ό,τι ζητήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή