Υψηλοί τόνοι από Φ. Γεννηματά για εκλογικό νόμο

Υψηλοί τόνοι από Φ. Γεννηματά για εκλογικό νόμο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη «στροφή» της εδώ και λίγο καιρό σε «αντιπολιτευτικό ροκ», η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο.

Μιλώντας χθες στο Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χρησιμοποίησε τη φράση πως ο πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου». «Ο ελληνικός λαός», σημείωσε η κ. Γεννηματά, «θα καταλάβει πολύ γρήγορα ότι έφυγε το χείρον, αλλά δεν ήρθε το βέλτιστον» και ως εκ τούτου στις εκλογές οι πολίτες «θα ακυρώσουν με την ψήφο τους την προσπάθεια για κατασκευασμένες πλειοψηφίες». Αυτός είναι και ο πυρήνας της διαφωνίας του ΚΙΝΑΛ με τον εκλογικό νόμο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η κυβέρνηση έφτιαξε έναν νόμο που, ενώ φαινομενικά υιοθετεί προτάσεις του ΚΙΝΑΛ (το κλιμακωτό μπόνους), καταλήγει να προωθεί «από την πίσω πόρτα» τη δυνατότητα αυτοδυναμίας, κάτι που απορρίπτεται.

Ενδεικτικό είναι πως λίγο μετά την ομιλία της κ. Γεννηματά, η Χαρ. Τρικούπη επανήλθε και με αναλυτικό σημείωμά της ανέδειξε λεπτομερώς τη διάσταση με το Μαξίμου, το οποίο κατηγόρησε πως με τον νόμο που έφτιαξε «οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές».

Συγκεκριμένα, το ΚΙΝΑΛ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με το μπόνους των 50 εδρών, υπογραμμίζοντας πως το μάξιμουμ πρέπει να είναι 35. «Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση», αναφέρει, αλλιώς «θα πρέπει να συγκροτούνται κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή».

Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως η πρόταση της Ν.Δ. οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση για όποιο κόμμα συγκεντρώσει περίπου το 37% των ψήφων των πολιτών, ενώ «η δική μας πρόταση απαιτεί ποσοστό άνω του 40,5%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο».

Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά τοποθετήθηκε και για το θέμα που δημιουργήθηκε με την καμπάνια κατά των αμβλώσεων στο μετρό. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θύμισε ότι το θέμα νομιμοποίησης των αμβλώσεων έχει κριθεί από το 1986, με νόμο του ΠΑΣΟΚ, καθώς «η μητρότητα είναι επιλογή και όχι εξαναγκασμός».

Στη λογική αυτή χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» ένας οργανισμός του Δημοσίου, όπως οι ΣΤΑΣΥ, να προωθεί καμπάνια που αμφισβητεί ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών, ζητώντας «μαζί με την αφίσα να αποσύρουν και τη διοίκηση που πήρε αυτή την απόφαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή