Στο β΄ τρίμηνο η αύξηση κεφαλαίου της Prodea ύψους 500 εκατ. ευρώ

Στο β΄ τρίμηνο η αύξηση κεφαλαίου της Prodea ύψους 500 εκατ. ευρώ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 μετατίθεται η έναρξη της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της Prodea Investments. Η διοίκηση της εισηγμένης σχεδιάζει ήδη τις σχετικές κινήσεις της, επιδιώκοντας την άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, βάσει του αρχικού πλάνου. Ωστόσο, ως επιπλέον «όπλα στη φαρέτρα» της θα έχει κατ’ αρχάς τα αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης 2019, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά και την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

Σημαντικό πλεονέκτημα θα αποτελέσει και η περαιτέρω μείωση της εξάρτησης των εσόδων από την Εθνική Τράπεζα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μισθωτή των ακινήτων της Prodea. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αρις Καρυτινός, «σχεδιάζουμε την πώληση μερικών ακόμα ακινήτων που μισθώνει η τράπεζα, κυρίως σε πόλεις της περιφέρειας». Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανή η δημιουργία ενός μικρού χαρτοφυλακίου από κτίρια γραφείων, το οποίο θα απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) μικρότερου μεγέθους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστή η απόφαση για την πώληση τεσσάρων κτιρίων γραφείων της Prodea, τα οποία μισθώνει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αγοραστής, αντί τιμήματος 93 εκατ. ευρώ, είναι η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων Dromeus Capital, ενώ συμμετοχή στη σχετική συναλλαγή είχε και η Blackstone, ο μεγαλύτερος όμιλος ακινήτων παγκοσμίως. Μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η σχετική συναλλαγή, η συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από μισθώματα της Prodea θα έχει υποχωρήσει σε 44,6%, από 47% ενώ πρόθεση της εταιρείας είναι το σχετικό ποσοστό να έχει μειωθεί σε περίπου 20% έως το τέλος του 2021.

Αναφορικά με την αύξηση κεφαλαίου, η Prodea αναμένεται να διαθέσει περίπου το 20%-25% του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση θα διατεθούν τόσο μέσω της πρωτογενούς αγοράς (primary offering), όσο και μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης (secondary offering). Στην πρώτη περίπτωση, τα κεφάλαια θα περάσουν στον βασικό μέτοχο, δηλαδή την Invel, ενώ στη δεύτερη θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν έχει καθοριστεί η σχετική αναλογία, δηλαδή πόσα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για νέες επενδύσεις και πόσα θα οδεύσουν προς τους μετόχους της Invel.

Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση και της αύξησης, αλλά και της πώλησης των παραπάνω χαρτοφυλακίων κτιρίων γραφείων, η Prodea θα διαθέτει πλέον μια συνολική ταμειακή ρευστότητα, που είναι πιθανό να προσεγγίζει ή και να ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς πριν από λίγους μήνες η εταιρεία εξασφάλισε και νέα κεφάλαια, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου, από την Εθνική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οπως αναφέρει ο κ. Καρυτινός, τα έσοδα των 93 εκατ. ευρώ από την πώληση των κτιρίων γραφείων της εταιρείας θα αξιοποιηθούν τόσο για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, όσο και για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, το οποίο μετά και την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του Πύργου του Πειραιά (συμμετέχει σε κοινό σχήμα με την Dimand Real Estate και την EBRD) αναμένεται να ξεπερνάει σε αξία τα 120 εκατ. ευρώ.

Μία από τις επενδύσεις που θα ξεκινήσει πάντως άμεσα, αφορά την ανάπτυξη κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Ηδη έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες για την ανέγερση ενός βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων επιφάνειας ανωδομής 7.000 τ.μ. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με ενδιαφερόμενους μισθωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή