Μέρες και νύχτες στο Γαλλικό

Μέρες και νύχτες στο Γαλλικό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στο μέλλον και στην επικράτηση της γαλλικής γλώσσας ως της δεύτερης πιο ομιλούμενης στον κόσμο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει ως προτεραιότητά του για τα επόμενα χρόνια τη μεγαλύτερη υποστήριξη των γαλλικών με την πλαισίωση των καθηγητών γαλλικής και των φοιτητών που φεύγουν για σπουδές στη Γαλλία.

Ο νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Πατρίκ Κομουά, περιγράφοντας τη φιλοσοφία και το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων άφησε να φανεί η επιθυμία του φορέα να καθιερωθεί ως χώρος παρουσίασης νέων πολιτιστικών προτάσεων, διαλόγου και συζητήσεων για θέματα που απασχολούν ευρύτερα την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ σημείωσε την ανάγκη αναβάθμισης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που, όπως είπε, έχασε λίγο το κύρος του. «Αγωνιζόμαστε ώστε το 2020 το φεστιβάλ να είναι μια μεγάλη γιορτή, να σταθεί ξανά στο ύψος του», σημείωσε.

Οι πέντε μεγάλες στιγμές της νέας χρονιάς είναι για το Γαλλικό Ινστιτούτο η επικείμενη Νύχτα των Ιδεών με τη θεματική «Ζήω – Ζω», που θα διοργανωθεί ταυτόχρονα σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας στις 30 Ιανουαρίου, η Γιορτή Γαλλοφωνίας τον Μάρτιο, η Εβδομάδα Γαστρονομίας, η νέα πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας με επίκεντρο την «Κοιλιά του καλλιτέχνη», η δεύτερη Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών με θέμα τη βιωσιμότητα και ο Ψηφιακός Νοέμβριος, που φέτος θα επικεντρωθεί στα ψηφιακά επαγγέλματα και στην εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου, που υιοθετεί τη θεματική «Ζήω – Ζω», εμπλουτίζεται με κινηματογράφο και μουσική. Εκτός από το φεστιβάλ κινηματογράφου, οι σινεφίλ μπορούν να βλέπουν γαλλικές ταινίες κάθε Σάββατο ή να συμμετέχουν στο Cine Club με προβολή ταινίας και συζήτηση. Το καφέ του ινστιτούτου θα γίνει σκηνή για μουσικά συγκροτήματα στα «Ακουστικά και ηλεκτρονικά sessions», με καλεσμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η λογοτεχνία «επιβιβάζεται» στο τρένο που κάνει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη (20/1) και η αφηγήτρια παραμυθιών Λίλυ Λαμπρέλη θα διαβάσει παραμύθια σε ελληνικά και γαλλικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο ανοίγει επίσης τον κύκλο «Φύλο και μετανάστευση», με συνέδρια, συζητήσεις και εργαστήρια από την Αθήνα μέχρι τη Μυτιλήνη, που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, εστιασμένα στις μεταναστευτικές διαδικασίες, στη θέση των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

Συνεχίζοντας την περυσινή πρωτοβουλία της φιλοξενίας ενός καλλιτέχνη, το ινστιτούτο θα ανοίξει και φέτος το γαλλικό κατάλυμα της Ρόδου για μια διαμονή και έρευνα επάνω στην τέχνη της κεραμικής.

Ο φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού έκλεισε τον κύκλο διαλέξεων για το 2019, ενώ για τη νέα χρονιά θα βρεθούν στην Αθήνα οι ερευνητές του CNRS, Ερίκ Φασέν, στο πλαίσιο του κύκλου «Φύλο και μετανάστευση», και ο τιμημένος με το Νομπέλ Φυσικής του 2018, Ζεράρ Μουρού.

Το ινστιτούτο δεν λησμονεί τα πάρτι και έτσι κάθε Δευτέρα συνεχίζει τις συναντήσεις του κοινού με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του, ενώ το καλοκαίρι θα ανοίξει η ταράτσα του, που πλέον θα φιλοξενεί έναν κρεμαστό κήπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή