Γράμμα από το Νότιγχαμ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι στο Νότιγχαμ και, παρά τις συχνές επισκέψεις μου στη Βρετανία, εντυπωσιάζομαι πάντα από τις διαφορές στην καθημερινότητά τους με τη δική μας. Μου φαίνονται σχεδόν αφύσικες οι καθαρές όψεις των κτιρίων, η προτεραιότητα των πεζών απέναντι στα αυτοκίνητα, οι ουρές που τηρούνται με ευλάβεια, οι φυσιολογικές σχέσεις με την αστυνομία, όλα τέλος πάντων που διευκολύνουν την καθημερινότητα. Δεν είναι προϊόν οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να μας είναι απαγορευτική η εφαρμογή τους. Είναι προϊόν πολιτιστικών αξιών. Σκέφτομαι δηλαδή ότι αν οι Βρετανοί αντιμετώπιζαν το Brexit όπως εμείς αντιμετωπίσαμε το Grexit, δεν θα έμεναν όρθια από το μένος των «αγωνιστών» ούτε η γέφυρα ούτε ο πύργος του Λονδίνου. Ο επιβλητικός πρεσβυτεριανός ναός που σήμερα είναι το μπαρ Pitcher and Piano, φέρνει στον νου το πλήθος των μεσαιωνικών ναών που, λόγω έλλειψης πιστών και άρα εσόδων, μετατράπηκαν σε κοσμικά κτίρια σε Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, ΗΠΑ, Καναδά, ακόμα και στη θρησκευόμενη Ισπανία. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, με την αλλαγή χρήσης, έσωσε τα πανέμορφα κτίρια από την κατεδάφιση ή την εγκατάλειψη. Η έλλειψη πιστών και εσόδων, όμως, δεν αποτελεί πρόβλημα για τους δικούς μας ναούς: ο μισθός των κληρικών δεν βαρύνει τους πιστούς, αλλά όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι δε ναοί έχουν εξαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ. 

Οι αλυσίδες καφενείων, φαρμακείων, βιβλιοπωλείων, εστιατορίων κ.λπ. προβληματίζουν κάποιους μήπως η συγκεντροποίηση της παραγωγής έχει εξοντώσει τις μικρές επιχειρήσεις, μαζί και την ατομική πρωτοβουλία των νέων. Ομως όχι: περπατώντας στην αγορά βλέπεις ότι οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την αριθμητική (αν και όχι την οικονομική) πλειοψηφία. Μάλιστα, οι μικρές επιχειρήσεις παροχής ψηφιακών υπηρεσιών βρίσκονται σε άνθηση. Σε μας, και όχι σ’ αυτούς, είναι που σπανίζουν οι μικρές επιχειρήσεις. Η υπερφορολόγηση, οι υπερβολικές εισφορές, το υψηλό κόστος δανεισμού, η υπερβολική γραφειοκρατία, είναι μερικές από τις αιτίες. Στη Βρετανία μπορείς να ιδρύσεις εταιρεία σε 24 ώρες!

Η στροφή των πολιτιστικών αξιών μας αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη της κοινωνίας. Αυτό, φαίνεται, το έχει ενστερνιστεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Προχθές ακόμα διατύπωνε το σχέδιό της προς την εξωστρέφεια των ΑΕΙ (https://tinyurl.com/sxdpo8c).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή