Το Κονκλάβιο (15/01/20)

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλληλούια

Σας έλεγα χθες ότι σήμερα θα ψηφιζόταν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο πρόεδρος (Σπύρος Βλαχόπουλος) και ο αντιπρόεδρος (Νίκος Κυριαζής) της νέας Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, η οποία θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το νομοθετικό έργο και την εφαρμογή του. Οχι μόνο ψηφίστηκαν, αλλά και με συναίνεση, δηλαδή με ευρεία πλειοψηφία 20 (μεταξύ 24) ψήφων – υπερψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Αλληλούια! Οι τέσσερις απώλειες είναι δύο «παρών» από το ΚΚΕ και δύο «Οχι» από το ΜέΡΑ25.

Νόμοι και λουκάνικα

Ολο αυτό, βέβαια, δεν θεωρώ ότι έγινε από μόνο του. Κατ’ αρχάς, υποθέτω ότι επιδείχτηκε μια κάποια… συνταγματολογική αλληλεγγύη έναντι του Βλαχόπουλου (θυμίζω ότι στη Διάσκεψη, μεταξύ άλλων, μετέχει και ο Γιώργος Κατρούγκαλος). Ομως, υποθέτω ότι θα έβαλε το χεράκι του και ο Κώστας Τασούλας με προσωπικές –και απευθείας– συνεννοήσεις με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Σημειώνω ότι η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα να φροντίζει για την καλή νομοθέτηση, για την καταπολέμηση της κακονομίας και της πολυνομίας. Εξ ου και όπως το έθεσε στους μετέχοντες στη Διάσκεψη ο πρόεδρος της Βουλής, «καλείστε να διαψεύσετε τον πρώτο καγκελάριο της αυτοκρατορικής Γερμανίας Μπίσμαρκ που είχε πει ότι δεν θέλεις να ξέρεις πώς γίνονται οι νόμοι και τα λουκάνικα». Και πώς καταλήγουν, τολμώ να προσθέσω.

«Σπινάρισμα»

Συνεχίστηκε και χθες ο μαραθώνιος «σπιναρίσματος» του Τζέφρεϊ Πάιατ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, ο Αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ: για την ακρίβεια, όπως σημείωσε και στο σχετικό τουίτ του, τους «σκιώδεις υπουργούς» Νίκο Παππά και Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς και τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Σημειώνω ότι το σχετικό φωτογραφικό ενσταντανέ από τη δίωρη παρακαλώ συνάντηση στην οικία της Παναγή Κυριακού έχει φόντο ένα καλιφορνέζικο τοπίο. Δηλαδή τον τόπο καταγωγής του Πάιατ.

Ο λύκος και οι πρόσφυγες

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Αν αυτή εκμεταλλεύεται τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας μεγάλης μερίδας των τοπικών κοινωνιών που δεν θέλουν πρόσφυγες ούτε μετανάστες στην αυλή τους, ο λύκος (στην περίπτωσή μας οι λύκοι) χαίρονται ακόμα περισσότερο. Το αναφέρω με αφορμή τις εκδηλώσεις κανιβαλισμού έναντι του Νότη Μηταράκη στη Χίο με καφέδες, νερά και άλλες ουσίες από νησιώτες που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία νέας δομής έξω από το δημαρχείο Χίου.

Θυμίζω ότι ο Μηταράκης έχει στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίους τους προπηλακισμούς. Και δεν αναφέρομαι σε αυθόρμητες εκδηλώσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις σε εκδηλώσεις που προκύπτουν από ανταγωνισμούς μεταξύ υπουργών, βουλευτών και τοπικών παραγόντων. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση της Φθιώτιδας. Η Ν.Δ. διαθέτει τέσσερις βουλευτές. Ενας, απ’ αυτούς  είναι υπουργός. Οι υπόλοιποι, συν ο δήμαρχος μπορούν να πουλάνε «τρέλα» για το προσφυγικό. Και αυτή είναι μόνο μία περίπτωση.

Εις μνήμην

Πρώην, νυν, και παρ’ ολίγον υποψήφιοι Πρόεδροι (σύμφωνα, τουλάχιστον με κάποια δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα) έδωσαν το «παρών» προ ημερών στο Α΄ Νεκροταφείο για το μνημόσυνο στη μνήμη του Δημήτρη Σιούφα. Παρόντες ο Κώστας Καραμανλής, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Κώστας Τασούλας, ο Σταύρος Δήμας, δύο Κακλαμάνηδες (Απόστολος και Νικήτας), αλλά και ο Κώστας Τσιάρας. Μάλιστα, μετά το μνημόσυνο Δήμας και Τασούλας εθεάθησαν να κατηφορίζουν προς άλλο σημείο του Νεκροταφείου, όπου άναψαν ένα κερί στον τάφο του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Του Κονγκό

Δεν ξέρω με τι φόντα συμμετέχει η Δημοκρατία του Κονγκό στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά μετά τη συμμετοχή της αφρικανικής χώρας –ενώ η Ελλάδα για την ώρα έχει μείνει εκτός– θα μπορούσε να μετονομαστεί και σε Διάσκεψη του… Κονγκό. Πάντως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μπορώ με βεβαιότητα να συμπεράνω αυτό που μοιάζει με «βουλωμένο γράμμα»: ότι οι Γερμανοί επέλεξαν και πάλι την Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Καμία έκπληξη. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι μεταξύ των γερμανικών επιχειρημάτων προς την Αθήνα ήταν ότι μια συζήτηση για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης θα… αποπροσανατόλιζε από τη συζήτηση για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Λιβύη, ενώ το πάγιο επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι το μνημόνιο συνδέεται απολύτως με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα. Πάντως, ούτε οι Τούρκοι δεν θα τα έλεγαν όσο καλά τα είπαν οι Γερμανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή