Ιράν: Προειδοποιήσεις για τους Ευρωπαίους στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Ιράν: Προειδοποιήσεις για τους Ευρωπαίους στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ότι ενδέχεται να «βρίσκονται σε κίνδυνο» προειδοποίησε τους Ευρωπαίους στρατιώτες που βρίσκονται στη Μεση Ανατολή ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, μετά την ενεργοποίηση από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία του «μηχανισμού επίλυσης διαφορών» που πρόβλεπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Με κοινή ανακοίνωση τους την Τρίτη, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες τόνισαν ότι «δεν έχουν άλλη επιλογή» από την ενεργοποίηση του μηχανισμού, μετά τις επανειλλημένες παραβιάσεις της συμφωνίας από την πλευρά της Τεχεράνης.

Οι δηλώσεις του Ροχανί, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο μίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς, αποτελούν την πρώτη ευθεία απειλή του Ιράν προς την Ευρώπη, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018.

«Σήμερα, ο Αμερικανός στρατιώτης είναι σε κίνδυνο, αύριο ο Ευρωπαίος στρατιώτης μπορεί να είναι σε κίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουχανί. «Θέλουμε να φύγετε από την περιοχή, αλλά χωρίς πόλεμο. Θέλουμε να φύγετε με σύνεση. Είναι για το δικό σας καλό», προσέθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν αναφέρθηκε και στην κατάρριψη του ουκρανικού Μπόινγκ. τονίζοντας πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με την αεροπορική τραγωδία, η οποία κόστισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

Παράλληλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ιρανός πρόεδρος δεν ενημερώθηκαν εξαρχής για τα αιτία της τραγωδίας, παραμένοντας αμφότεροι «στο σκοτάδι», και υπογράμμισε ότι ο ιρανικός λαός «άκουγε ψέματα» για αρκετές μέρες.

Το επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την «ακούσια» κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, η οποία έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά της τελευταίας κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Εγώ και ο πρόεδρος δεν γνωρίζαμε τι προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου, και μόλις μάθαμε, το γνωστοποιήσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαρίφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην ινδική τηλεόραση, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Νέο Δέλχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή