Συνεχείς επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια

Συνεχείς επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα συχνές είναι την τελευταία εβδομάδα οι επιχειρήσεις «σκούπα» της Αστυνομίας στην πλατεία Εξαρχείων και στα γύρω στενά. Από τις 7 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δέκα εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή, με τη συμμετοχή αστυνομικών από τη Δίωξη Ναρκωτικών, τις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), τη Διεύθυνση Αλλοδαπών κ.ά.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποφασίστηκε έπειτα από καταγγελίες κατοίκων για έξαρση στα κρούσματα κλοπών και τη διαπίστωση ότι σχέδιο αστυνόμευσης που εφαρμόστηκε το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Την 7η Ιανουαρίου, η ΓΑΔΑ αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή νέο «πρόγραμμα δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών». Προβλέπει ελέγχους στην πλατεία και στα γύρω στενά δύο ή ακόμα και τρεις φορές στη διάρκεια του 24ώρου.

Ποιος είναι ο απολογισμός; Συνελήφθησαν 21 άτομα, 13 αλλοδαποί και 6 Ελληνες κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν 390 γραμμάρια κάνναβης, 15 ναρκωτικά χάπια και μικροποσότητα ηρωίνης. Δύο ακόμα αλλοδαποί συνελήφθησαν ο ένας για κλοπή και ο δεύτερος επειδή πουλούσε «πειρατικά» CD. Στο ίδιο διάστημα προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη, 83 αλλοδαποί για έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων τους. Στόχος των επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν με την ίδια ένταση έως ότου η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή παραγάγει μόνιμα αποτελέσματα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε για τη δράση αλλοδαπών στα Εξάρχεια: «Η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της και στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει δείγμα από αυτούς στα Εξάρχεια (…) η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της, μια ελεύθερη, ανοιχτή γειτονιά πολύ σύντομα, να είστε βέβαιοι για αυτό. Δεν θα ξαναφύγουμε ποτέ…»

Ολοκληρώνεται, στο μεταξύ, σήμερα το πρόγραμμα εκπαίδευσης των 1.500 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν οι 1.200 την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., οι 150 τη νεοσυσταθείσα ομάδα «Δράση» και οι υπόλοιποι τη Διεύθυνση Μεταγωγών. Οι νέοι ειδικοί φρουροί της ΔΙ.ΑΣ. αναμένεται να τοποθετηθούν την Παρασκευή στις πέντε αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής και τη Δευτέρα θα ενσωματωθούν στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης του Νομού Αττικής. Το πρώτο στάδιο θεωρητικής εκπαίδευσής τους ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την 25η Νοεμβρίου. Εκτοτε παρακολούθησαν προγράμματα πρακτικής άσκησης συμμετέχοντας σε περιπολίες των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και «Δράση» μαζί με έμπειρα στελέχη των δύο υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους πήραν μέρος σε σεμινάρια γρήγορης οδήγησης, ενώ εκπαιδεύτηκαν στη χρήση όπλων από άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι περισσότεροι από τους νέους δικυκλιστές θα τοποθετηθούν στη ΔΙ.ΑΣ. Αθηνών και εκτιμάται ότι η αύξηση του αριθμού των περιπολιών στο κέντρο της πρωτεύουσας θα αγγίξει το 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή