Κυβερνησιμότητα μέσω εκλογικού νόμου

Κυβερνησιμότητα μέσω εκλογικού νόμου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υπουργό Εσωτερικών να σημειώνει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και τα κόμματα να καταγράφουν –πλην της Ελλ. Λύσης– τη διαφωνία τους με την πρόταση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, άρχισε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον εκλογικό νόμο.

«Με έναν εκλογικό νόμο που θα είναι αναλογικότερος αλλά και θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, ξεκαθαρίζουμε όρους εκλογικού ανταγωνισμού, 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της παρούσας κυβέρνησης. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για πρόωρες κάλπες», ανέφερε ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος. Κατά την πρώτη τοποθέτησή του είπε ότι η αναλογικότητα της κυβερνητικής πρότασης εκφράζεται μέσω της πρόβλεψης να είναι κλιμακωτό το μπόνους των εδρών, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι προβλέπεται μπόνους και για τους συνασπισμούς κομμάτων για πρώτη φορά. Στο πλαίσιο αυτό και αφού επισήμανε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. παγίως επιδιώκει τις μέγιστες συναινέσεις –το πράττουμε και θα το επιδιώξουμε για όλα τα μείζονα ζητήματα, ανέφερε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι προκρίνει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις – ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως ανεξαρτήτως των εκλογικών νόμων, είναι ο λαός που επιλέγει το είδος της κυβέρνησης που επιθυμεί. Και ως παραδείγματα έφερε τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας πρόσφατα, παρά το γεγονός ότι το σύστημα δεν ήταν απλή αναλογική. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εισηγητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, σύμφωνα με την οποία δεν είναι πραγματικό το δίλημμα που θέτει, περί κυβερνησιμότητας, η πλειοψηφία, και στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως με ευθύνη της Ν.Δ. σταματάει η αναζήτηση ευρέων πολιτικών συγκλίσεων και συνεργασιών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, θα προκύψει κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων.

Ως γνωστόν, βάσει του νόμου, οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, καθώς για να αλλάξει αυτό θα πρέπει η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της γαλάζιας πλειοψηφίας να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Και τέτοιος συσχετισμός δυνάμεων στην παρούσα Βουλή δεν υπάρχει. Η Ν.Δ. έχει 158 έδρες και μόλις δέκα το κόμμα του κ. Βελόπουλου που όπως φάνηκε χθες μάλλον θα ψηφίσει θετικά – «το ν/σ κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά επιφυλασσόμαστε για την τελική μας στάση στην Ολομέλεια», ειπώθηκε. Τη διαφωνία τους με την κυβερνητική πρόταση εξέφρασαν τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή