Μετωπική με φόντο τη διάσκεψη για Λιβύη

Μετωπική με φόντο τη διάσκεψη για Λιβύη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η μη πρόσκληση της Αθήνας στη διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό πρόβλημα, με την κυβέρνηση –διά του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα– να κατηγορεί την Κουμουνδούρου πως «επιχαίρει» για την απουσία της Ελλάδας από μια σύσκεψη «που έχει τις ρίζες της στην εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί δριμεία επίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, την οποία είχε κατηγορήσει πως «γυρνά τη χώρα πίσω», επισημαίνοντας πως στη «Διαδικασία του Βερολίνου» προστέθηκαν δύο νέοι συμμετέχοντες –η Αλγερία και το Κογκό–, αλλά όχι η Ελλάδα. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως η χώρα, επί κυβέρνησής τους, συμμετείχε στην προηγούμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας, τον Νοέμβριο του 2018, και μάλιστα «σε κορυφαίο επίπεδο, διά του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει λέγοντας πως «μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία, που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Η απάντηση του κ. Πέτσα, όπως προειπώθηκε, ήταν στο ίδιο αυστηρό ύφος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η διάσκεψη του Παλέρμο ήταν ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή από αυτήν του Βερολίνου, στην οποία εξαρχής είχε αμελήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, να υπάρχει εκπροσώπηση της Ελλάδας. Οπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τον Ιούνιο του 2015, όταν η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη “Διαδικασία του Βερολίνου”, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα, λοιπόν, τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Αμπου Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018)». Η κυβέρνηση καταλήγοντας καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την «απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής», καθώς «βρίσκεται απομονωμένος».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε. Με δεύτερη ανακοίνωσή της απάντησε αρχικά πως «δεν υπάρχει Ελληνας που επιχαίρει για την απουσία της χώρας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη», σημειώνοντας από εκεί και πέρα μια σειρά λαθών που θεωρεί πως έχουν ήδη καταγραφεί στην εξωτερική πολιτική. Στο διά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρουσε τις κατηγορίες ότι είναι η… ρίζα του κακού για τη μη συμμετοχή της Αθήνας στη διάσκεψη. Η Κουμουνδούρου σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ του σχήματος Ρ5+5 και της σημερινής διάσκεψης, η οποία λαμβάνει χώρα «τέσσερα χρόνια μετά» και «αποτελεί μέρος μιας ριζικά διαφορετικής διαδικασίας, στην οποία συμμετέχουν 5 χώρες που δεν παρευρέθηκαν το 2015, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κογκό».

Διευκρινίσεις Βερολίνου

Την ίδια ώρα, πάντως, το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη μη πρόσκληση, δήλωσε την κατανόησή του για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης, επισημαίνοντας πάντως πως η διάσκεψη του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο». Σε σχετική ερώτηση, για την απουσία της Ελλάδας, προς την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ, η απάντηση ήταν διπλωματική: «Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα. (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ να πω πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως», είπε η κ. Ντέμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή