To Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή εορτάζει 40 χρόνια παρουσίας

To Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή εορτάζει 40 χρόνια παρουσίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το όνομα του Παναγιώτη Μιχελή (1903-1969) να μην είναι γνωστό σε πολλούς Αθηναίους, σίγουρα όμως, οι πιο παρατηρητικοί κάτοικοι της πρωτεύουσας θα έχουν δει μια μοναχική γοργόνα στην πρόσοψη μιας πολυκατοικίας στη Βασιλίσσης Σοφίας, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι ένα από τα οικοδομήματα της λαμπρής καριέρας του αρχιτέκτονα, ο οποίος ασπάστηκε τις αρχές του μοντερνισμού και διαισθάνθηκε το όραμα της μεταπολεμικής Αθήνας. Στην πορεία του, ο Μιχελής κατάφερε να κάνει ζεύξη ανάμεσα στην πράξη και στο πλούσιο θεωρητικό έργο στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της αισθητικής. Παράλληλα, έγραψε ποίηση, μελέτες και δοκίμια.

Τις ίδιες πνευματικές ανησυχίες έτρεφε και η σύζυγός του, η ναΐφ ζωγράφος Εφη Μιχελή (1906-1984), έργα της οποίας βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Εκείνη ήταν που αποφάσισε, το 1979, να δημιουργήσει ένα Ιδρυμα στην πολυκατοικία της Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο θα προωθούσε στην ελληνική κοινωνία αυτές τις αξίες, μέσα από εκδόσεις, εκθέσεις, συνέδρια, και θα στέγαζε τη βιβλιοθήκη. Μία από τις πιο πρόσφατες εκθέσεις του Ιδρύματος ήταν ένα αφιέρωμα στη ζωγραφική πάνω σε πηλό, της Νίκης Ελευθεριάδη.

To Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή εορτάζει 40  χρόνια παρουσίας-1

Η Εφη Μιχελή πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το Ιδρυμα.

Το Ιδρυμα έχει παρουσία και στα ακαδημαϊκά πράγματα. Το 1998 θεσμοθετήθηκε η Θέση Μιχελή στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο, με γνωστικό αντικείμενο τις αισθητικές θεωρίες, η οποία χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή.

Εφέτος κλείνουν 40 έτη παρουσίας και αδιάλειπτης προσφοράς του φορέα. Για να εορταστεί αυτή η ξεχωριστή επέτειος, θα διοργανωθεί μια εσπερίδα, στις 6 Φεβρουαρίου, στις 5 μ.μ., στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», με θέμα «Αισθητική: αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική τοπίου». Στην εσπερίδα θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό να αναδείξουν τις σύγχρονες προσεγγίσεις και τάσεις επί του θέματος.

Οι τοποθετήσεις τους θα εστιαστούν στην έννοια και στην πρόσληψη του «τοπίου» ως πεδίου πολιτισμικής, ιστορικής και κοινωνικής μελέτης, αλλά και στην αντίληψη και διαχείριση του «αρχαιολογικού τοπίου» στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Η εσπερίδα θα είναι ένας φόρος τιμής στο ζεύγος των ιδρυτών αλλά και στους στενούς συνεργάτες του, που συνέχισαν το έργο του. Θα ανακοινωθούν, μάλιστα, και άλλες δράσεις στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή