Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μνημονεύοντας Ελευθέριο Βενιζέλο

Kύριε διευθυντά
Οι διαρκείς εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία, με άμεσο αποτέλεσμα ένα απρόβλεπτο μέλλον, καθιστά ίσως χρήσιμο να θυμηθούμε ένα απόσπασμα του τηλεγραφήματος το οποίο έστειλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Επαναστατική Κυβέρνηση των Αθηνών αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης: «Θεωρώ καθήκον μου να συγχαρώ θερμώς Κυβέρνησιν και Επανάστασιν διά την επιτυχίαν της αναδιοργανώσεως του στρατού μας. Η επιτυχία αυτή αποτελεί ανεξίτηλον τίτλον τιμής δι’ εργάτας αυτής. Εις την αναδιοργάνωσιν ταύτην του στρατού οφείλωμεν ότι φθάνομεν εις όρους ειρήνης, οίτινες είναι οι καλλίτεροι ους δυνάμεθα να ελπίσωμεν μετά Μικρασιατικήν καταστροφήν...».

Ο μέγας σκακιστής, πλην της γνωστής μαεστρίας του, προσήλθε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ακουμπώντας επάνω της και ένα πιστόλι...

Ας μην ξεχνάμε πως η στρατιά του Εβρου δεν ήταν απλώς φύλακας συνόρων. Ηταν έτοιμη να εισβάλει στην Ανατολική Θράκη και υπό αυτή την απειλή η Τουρκία εννόησε τη μόνη γλώσσα που διαχρονικά καταλαβαίνει.

Αυτά για να μην ξεχνάμε πού βρισκόμαστε στον χάρτη. Ως γνωστόν, όταν τα τουρκικά F-16 πετούν επάνω από τα ελληνικά νησιά δεν τα διώχνουμε πετώντας τους βιβλία περί το διεθνές δίκαιο. Απογειώνουμε αμέσως τα δικά μας F-16, ενώ ταυτόχρονα οφείλουμε να παραγγείλουμε αμέσως τα F-35. Ξοδεύοντας λιγότερα για απαστράπτοντα 4x4 και λοιπές αρχοντοχωριάτικες σπατάλες. Δυστυχώς.

Πανος Δοβας, Αθήνα

Τα μνημόνιά «μας», οι προσλήψεις «τους»

Κύριε διευθυντά
Κατά την περίοδο 2010-2018 η χώρα μας δέχθηκε χρηματοοικονομική στήριξη που δεν έχει προηγούμενο ισοδύναμο σε ανεπτυγμένη χώρα του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η Ελλάδα αναγκάστηκε να δανειστεί συνολικά 256,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό που ανέρχεται σε σχεδόν 1,5 φορά του ΑΕΠ της, μέσω τριών διαδοχικών προγραμμάτων χρηματοοικονομικής στήριξης. Μέσα από τις σελίδες της «Καθημερινής» έχουν αναδειχθεί οι λόγοι που μας οδήγησαν στη σύναψη των τριών «θηριωδών» δανείων, τα οποία θα εξοφλήσουμε μετά πολλές δεκαετίες. Εχουμε πάρει άραγε, ως κοινωνία, τα μαθήματά μας;

Πρόσφατα, με το άρθρο 34 του νόμου 4647/2019 ψηφίστηκε διάταξη που εξαιρεί την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» από επιμέρους διατάξεις του Δημοσίου, μεταξύ άλλων «και περί προσλήψεων του δημοσίου τομέα». Οι λόγοι που οδήγησαν τον νομοθέτη στην εν λόγω ρύθμιση, ίσως, γίνονται αντιληπτοί σε ένα πλαίσιο ταχύτερων και αποτελεσματικότερων διαδικασιών προσλήψεων προσωπικού συγκριτικά με τις υφιστάμενες διαδικασίες. Εντούτοις, εκπέμπονται άλλα «μηνύματα».

Ως γνωστόν, οι προσλήψεις προσωπικού εκτός διαγωνιστικού πλαισίου στο Δημόσιο συνιστούν έναν από τους λόγους που μας οδήγησαν στη σύναψη των ανωτέρω «θηριωδών» δανείων. Στον βαθμό που έχουμε πάρει τα μαθήματά μας ως κοινωνία και εφόσον θέλουμε να εκπέμψουμε στη νέα γενιά μηνύματα περί ίσων ευκαιριών, αξιοκρατίας και επιβράβευσης της φιλοπονίας, αντίστοιχες ρυθμίσεις λειτουργούν –τουλάχιστον– αντιφατικά, ψαλιδίζοντας τα κίνητρα της νέας γενιάς ως προς τις επιλογές της να παραμείνει στην Ελλάδα το 2020, το 2021 και μετέπειτα, προκρίνοντας επιλογές μετανάστευσης σε –τουλάχιστον αξιακά– προηγμένες κοινωνίες.

Γιωργος Οικονομου, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Στα 92 μου απαιτώ εθνική ομοψυχία

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να απευθυνθώ προς όλους τους συμπατριώτες υπό την ιδιότητα του υπερηλίκου, ο οποίος έχει ζήσει πολλά. Στα 92 μου χρόνια κουβαλάω μνήμες και βιώματα από συνταρακτικές και τραγικές καταστάσεις: πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος.

Ολοι γνωρίζουμε ότι η εμπλοκή της χώρας μας σε μια ένοπλη σύγκρουση με τον άπληστο γείτονα είναι πολύ πιθανή. Εδώ και πολύ καιρό απειλεί φανερά την εθνική μας κυριαρχία. Παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας αγνοώντας συνθήκες και διεθνές δίκαιο. Εκείνο δε που θίγει ιδιαίτερα την υπερηφάνεια του Ελληνα είναι ότι, επικαλούμενος τη μεγάλη στρατιωτική του δύναμη, απειλεί με χυδαίο τρόπο ως νταής του λιμανιού: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»

Εχω ζήσει παρόμοιες καταστάσεις πριν από το 1940, όταν η φασιστική Ιταλία με τον, ανάλογο του Ερντογάν, Μουσολίνι, προκαλούσε ποικιλοτρόπως, με αποκορύφωμα τον ύπουλο και άνανδρο τορπιλισμό του πολεμικού μας πλοίου «Ελλη» στην Τήνο, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940. Και ο Μουσολίνι κομπορρημονούσε για τη μεγάλη στρατιωτική του δύναμη και, λεκτικά, προσέβαλε την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Ετσι, κατάφερε να θυμώσει τους Ελληνες, να τους κάνει να ξεχάσουν τις μεγάλες διαφορές τους και να τον αντιμετωπίσουν ενωμένοι σαν μια γροθιά. Τον θυμό των Ελλήνων τον πλήρωσε ακριβά ο Μουσολίνι στην Αλβανία. Το φαινόμενο είναι διαχρονικό στην πορεία του ελληνισμού. Και ο Ξέρξης έλεγε στον καταφυγόντα στην αυλή του Δημάρατο ότι, με την τεράστια στρατιωτική του δύναμη και το γεγονός ότι οι ελληνικές πόλεις πολεμούσαν συνεχώς μεταξύ τους, η υποταγή της Ελλάδας θα ήταν παιχνιδάκι. Ο Δημάρατος, όμως, του συνέστησε να είναι προσεκτικός επειδή οι Ελληνες, όταν αντιμετωπίζουν εξωτερικό εχθρό, θυμώνουν πολύ, ξεχνούν τις εσωτερικές διενέξεις, ενωμένοι δε («διά το ομόαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον») γίνονται επικίνδυνοι. Τον θυμό των Ελλήνων τον πλήρωσε ακριβά ο Ξέρξης στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές.

Ας ξεχάσουμε, λοιπόν, όσο διαρκεί αυτή η απειλή, τις μεταξύ μας πολιτικές διενέξεις και διαφωνίες που διαβάζω και ακούω κάθε μέρα στην τηλεόραση, στον Τύπο και προπαντός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα τις βρούμε πάλι όταν ξαναβρεθούμε σε σταθερή ειρηνική περίοδο. Εκείνο που προέχει σήμερα είναι η εξασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας. Οταν αυτή πρυτανεύει, οι Ελληνες γίνονται ανίκητοι.

Αγγελος Ζαχαροπουλος, Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρ. Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας – μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (ο τελευταίος επιζών)

Ο ΠτΔ, ο Φαληρεύς και περί καναπέδων

Κύριε διευθυντά
Πολλές φορές, η ευθύτητα της γραφής του κ. Στέφανου Κασιμάτη στην έγκριτη «Καθημερινή» συγκινεί και μοιάζει κόσμημα στην όλη της στολή. Καθημερινά χαίρομαι, γιατί ξεσπυρίζω καρπερά στάχυα και δεν με αποκοιμίζουν μασημένα λόγια!

Ομως, στο άρθρο του της Πέμπτης 9-1-2020 γράφει μεταξύ άλλων, σεβαστών οπωσδήποτε, για τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο: «Διότι ποιος ξεχνά την απερίγραπτη ταπείνωση από τον Ερντογάν μέσα στο προεδρικό μέγαρο... Αν πρσθέσετε και την έννοια “καναπές” η ανασφάλεια γίνεται πανικός».

Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω προεδρικούς καναπέδες, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι η ευγένεια και η λεπτότητα οποιουδήποτε οικοδεσπότη δεν είναι ούτε ταπείνωση ούτε, πολύ περισσότερο, ανασφάλεια!

Κωστας Ψαρογιαννης, Λαμία

Περί γλωσσολογίας και Ακαδημίας Αθηνών

Κύριε διευθυντά
Υπ’ όψιν υμών μια απορία μου, η οποία δεν είναι μόνον προσωπική, αλλά και πολλών άλλων και κυρίως φιλολόγων:  Γιατί η Ακαδημία Αθηνών δεν έχει δημιουργήσει θέση γλωσσολογίας.

Σε όλες τις φιλοσοφικές σχολές η γλωσσολογία διδάσκεται και είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα αυτών. Το σπουδαίο αυτό μάθημα δεν εκπροσωπείται στην Ακαδημία Αθηνών δι’ ενός λίαν αξιόλογου επιστήμονος.

Το υπουργείο Παιδείας δεν δύναται να παρέμβει; Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας ας το σκεφθεί καλά και να πράξει αναλόγως.

Ιωαννης Θ. Χαϊνης, Ομ. καθ. Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ