Εθνική ανάγκη να εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία

Εθνική ανάγκη να εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναίκα, που δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, η οποία δύναται να συμβολίσει την ενότητα, το ήθος, τη γνώση, την επιστημονική αριστεία και την κοινωνική ευαισθησία, είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προφανώς διαθέτει άριστη νομική κατάρτιση και είναι ικανή να λειτουργήσει ως ρυθμιστής του πολιτεύματος. Εχει αποδείξει ότι μπορεί να τηρεί ισορροπίες και τη χαρακτηρίζει η μετριοπάθεια.

Ειναι αξιοπρεπής, έχει αυτοπεποίθηση και διαθέτει αίσθηση καθήκοντος, μια αρετή εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου η ηθική παρακμή και η εκτεταμένη παραβατικότητα αποτελούν παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας.

Εχοντας υποπέσει σε σαφές σφάλμα τον περασμένο Ιούλιο, όταν διόρισε στην κυβέρνησή του μόλις πέντε γυναίκες, κάτι για το οποίο δέχθηκε κριτική και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σωστή κίνηση, ουσιαστική αλλά και συμβολική, επιλέγοντας την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ηταν σαφές ότι η επιλογή γυναίκας ήταν στο μυαλό του εδώ και καιρό. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχαν έρθει στο προσκήνιο και ονόματα όπως αυτά των πρώην επιτρόπων Αννας Διαμαντοπούλου και Μαρίας Δαμανάκη και φυσικά αυτό της νυν προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε μια φάση που το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει ανέβει επικίνδυνα, πολλοί θεωρούσαν ότι ο ανώτατος πολιτειακός παράγων θα έπρεπε να έχει πολιτική εμπειρία.

Ισως. Από την άλλη, μια προσωπικότητα μακριά από την ενεργό πολιτική –με την έννοια της μη συμμετοχής στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση– διαθέτει το πλεονέκτημα της ευρύτερης αποδοχής, της υγιούς απόστασης από τα πολιτικά πάθη, αλλά και της αποδεδειγμένης, κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας της, ικανότητας να συνθέτει αντικρουόμενες απόψεις.

Η επιλογή της ίσως βοηθήσει και στη βελτίωση της εικόνας και στην ενίσχυση του κύρους της Δικαιοσύνης, που έχει πληγεί εδώ και πολλά χρόνια με ευθύνη ενός σύνθετου παζλ διαπλοκής και αδιαφάνειας, με κομμάτια προερχόμενα από το πολιτικό σύστημα, τον επιχειρηματικό κόσμο, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τους κόλπους της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός έδωσε μια προσωπική χροιά στην επιλογή του. Είναι φυσικό. Η αποφασή του αυτή θα σφραγίσει σε σημαντικό βαθμό και την πολιτική του θητεία.

Είναι μια απόφαση που έχει καταγραφεί στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, όπως φυσικά και στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα δεν έχει κανένα λόγο να επιχειρήσει να «υπερπροβάλλει» την επιλογή του. Είναι πειστική από μόνη της.

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι μια αυτοδημιούργητη γυναίκα, πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική, και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί, αν όχι από το σύνολο των βουλευτών, σίγουρα από μια ευρύτατη πλειοψηφία, που μπορεί και πρέπει να υπερβαίνει κατά πολύ τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.

Το κατά πόσον θα συμβεί αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από σήμερα και τις επίσημες αντιδράσεις των κομμάτων. Είναι περιττό να πει κανείς ότι η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να αποτυπώσει τη συναίνεση που τόσο επιθυμούν οι Ελληνες.

Το όποιο πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητας διευκολύνει την υπερψήφιση της κ. Σακελλαροπούλου από το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ το υπουργικό συμβούλιο επί ΣΥΡΙΖΑ την είχε ομόφωνα προτείνει για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και το Κίνημα Αλλαγής, διαμηνύουν ότι θα αντιμετωπίσουν την επιλογή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Εάν το εννοούν, είναι δύσκολο να μην συναινέσουν, ακόμη και αν ασκήσουν κριτική για επικοινωνιακές πτυχές της όλης πορείας της υπόθεσης μέχρι την τελική επιλογή.

Αλλωστε, η κ. Σακελλαροπούλου πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις που έθεταν πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ διαθέτει μεγάλο κύρος και χαίρει εκτίμησης από τους συναδέλφους της στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η χώρα έχει ανάγκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή