Περιορισμένη άνοδος, υψηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος, υψηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από περίπου πέντε ώρες πιέσεων και έντονης νευρικότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ξεπεράσει τον… σκόπελο της αποκοπής μερίσματος του ΟΠΑΠ, καθώς και των διστακτικών κινήσεων των επενδυτών και έκλεισε στα θετικά, με τη βοήθεια αρκετών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η ισχυρή άνοδος που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές στη συνεδρίαση της Τετάρτης δεν είχε συνέχεια, αφού τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου χθες ήταν περιορισμένα, ωστόσο οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές όπως η Jumbo, η Τιτάν, η Βιοχάλκο και ο ΑΔΜΗΕ (που σημείωσαν άνοδο άνω του 2%), και η συνέχιση των πακέτων στα οποία μας συνήθισε η αγορά την τελευταία εβδομάδα (14 συνολικά άλλαξαν χθες χέρια) ώθησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 930 μονάδες και διατήρησαν τον τζίρο στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μεικτή παρά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 932,13 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ενδοσυνεδριακά χαμηλά βρέθηκε στις 923,85 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,15% στις 2.327,74 μονάδες, ενώ στο -0,01% και στις 1.251,96 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε κατά 0,62% στις 880,34 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank να κλείνουν με οριακή άνοδο 0,3% και 0,28% αντίστοιχα, ενώ στο +0,59% έκλεισε η Alpha Bank και στο +1,35% η Εθνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες οι μετοχές του ΟΠΑΠ (14% συναλλαγών) ήταν διαπραγματεύσιμες στο ταμπλό χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, και χωρίς το δικαίωμα επανεπένδυσης αυτού, γεγονός που οδήγησε σε πτώση της τάξεως του 6,28% τη μετοχή του Οργανισμού.

Η επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών στις αμερικανικές αγορές βοηθάει το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηριακών αγορών να διατηρούν την ανοδική τους τάση, μηδέ εξαιρουμένης και της ελληνικής αγοράς, που έχει πρόσθετους λόγους γι’ αυτό, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ειδικά για την ελληνική οικονομία οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων, συντηρούν την ανοδική κίνηση της κεφαλαιαγοράς.

Οσο συνεχίζονται η διάθεση ανάληψης ρίσκου με τεράστιες ενέσεις ρευστότητας και η έντονη ανοδικότητα στην τάση ακολουθούμε το πάρτι, τονίζει, γνωρίζοντας όμως ότι είμαστε κοντά στη λήξη του. Η έναρξη της δίκης για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, αλλά και η αντίδρασή του στη διαδικασία ενέχει ψήγματα κινδύνου, που όμως προς το παρόν αγνοούνται από τις αγορές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή