Ε.Ε.: Επιμερισμός ευθυνών για το μεταναστευτικό

Ε.Ε.: Επιμερισμός ευθυνών για το μεταναστευτικό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι η μόνη λύση που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινείται η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. «Το Δουβλίνο πέθανε οριστικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας χθες για τον κανονισμό για το άσυλο σε βουλευτές όλων των κομμάτων στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και στην ειδική διαρκή επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναμόρφωσής του ξανά και ξανά χωρίς αποτέλεσμα, ως την πλέον εμβληματική αποτυχία της Ε.Ε. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η υποδοχή και ενσωμάτωση μεταναστών υπό προϋποθέσεις αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την Ε.Ε. Αναφέρθηκε ωστόσο και στην αναγκαιότητα να υπάρχει ένα plan B, ένα σχέδιο «πυρόσβεσης», για το ενδεχόμενο που η Ευρώπη θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει αυξημένες ροές, όπως εκείνες του 2015.

«Τα τελευταία χρόνια κάναμε πολλά ως Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι σε κάποιους σημαντικούς τομείς αποτύχαμε, όπως στην αλληλεγγύη που έπρεπε τα κράτη-μέλη να δείξουν στις χώρες υποδοχής. Η συνέπεια είναι ότι οι πρώτες χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, σηκώνουν δυσανάλογα βάρη».

Αν και σύμφωνα με τον επίτροπο «οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», είναι αναγκαίο, προσέθεσε, η Ευρώπη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. 

Το νέο σύστημα θα προβλέπει τον επιμερισμό των ευθυνών σε όλους, ξεκαθάρισε ο κ. Σχοινάς. «Ηρθε η ώρα η αδικία αυτή να διορθωθεί. Η συνεισφορά όλων των κρατών θα είναι υποχρεωτική, αλλά η φύση της συνεισφοράς μπορεί να είναι διαφορετική», ανακοίνωσε. Οσον αφορά την ψήφιση του νέου συμφώνου, ο επίτροπος εκτίμησε ότι «η γερμανική προεδρία Ε.Ε. που ξεκινάει τον Ιούλιο, θα μπορέσει να βοηθήσει σε μια συνολική συμφωνία».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων μέσω της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής ως βασικού πυλώνα της ολιστικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. 

Σε λίγους μήνες ο νέος Frontex, η κοινή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, θα μπορεί να χειρίζεται μαζί με τις εθνικές αρχές τα εξωτερικά σύνορα, ενώ έως το 2027 θα διαθέτει 10.000 άτομα μόνιμο προσωπικό, με εξοπλισμό και κοινοτικές στολές, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, που μίλησε για «κοινή ομοσπονδιακή διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων».

Απευθυνόμενος στους Ελληνες βουλευτές ο κ. Σχοινάς, σε σχέση με την ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαβεβαίωσε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα τον Δεκέμβριο, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν φάνηκε ότι «η μετανάστευση παραμένει ένα ζήτημα που και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι έχουμε να κερδίσουμε περισσότερα συνεργαζόμενοι παρά επιμολύνοντας το ήδη δύσκολο πλαίσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή