To παρασκήνιο πριν από το «ναι» του Αλέξη Τσίπρα για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

To παρασκήνιο πριν από το «ναι» του Αλέξη Τσίπρα για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου τέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του προέδρου του, Αλ. Τσίπρα. Της απόφασης, ωστόσο, προηγήθηκε πολύ παρασκήνιο και ζυμώσεις. Η ανακοίνωση από τον Κυρ. Μητσοτάκη, την Τετάρτη το βράδυ, του ονόματος της δικαστικού για το αξίωμα του ΠτΔ, κατέλαβε εξαπίνης την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός, με μια κίνηση που είχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, φάνηκε πως εγκλωβίζει τον κ. Τσίπρα και, όπως το είχε πει προ ολίγων ημερών, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να εξηγήσει επαρκώς μια πιθανή καταψήφιση της πρότασης. Και πράγματι έτσι ήταν.

Οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς στελεχών μπορεί να είχαν αρνητική χροιά –υπήρξαν και σχετικές διαρροές–, τα στελέχη ωστόσο της κεντρικής διοίκησης κράτησαν την ψυχραιμία τους και δεν βιάστηκαν να τοποθετηθούν πριν ζυγίσουν επαρκώς τα δεδομένα. Ενδεικτικό είναι πως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο που μετά την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη έσπευσε να δηλώσει πως θα τοποθετηθεί έπειτα από σύσκεψη, κερδίζοντας χρόνο, ώστε να ληφθεί μια σωστή και ψύχραιμη απόφαση.

Οσο περνούσε, πάντως, η ώρα τόσο πιο πολύ οι πληροφορίες έλεγαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κλίνει προς το «ναι». Παρά τις παραινέσεις κάποιων στελεχών να μην συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ «στα παιχνίδια του Μητσοτάκη», οι ψύχραιμοι αναλυτές έθεταν το εξής λογικό επιχείρημα: «Με ποιο τεκμηριωμένο σκεπτικό θα απορριφθεί η υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου;»

Σαφής απάντηση δεν υπήρχε από τη στιγμή που η υποψήφια Πρόεδρος προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο και είχε προταθεί από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος του ΣτΕ. Χθες το πρωί έγινε σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα με στενούς συνεργάτες και κορυφαία στελέχη, όπου άπαντες και άπασες ήταν θετικοί και κάπως έτσι «κλείδωσε» η θετική στάση. Λίγη ώρα μετά, ο κ. Τσίπρας θα δήλωνε πως «ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός επιτυχημένου Προέδρου, του Πρ. Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα».

Πρόσθεσε όμως πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον αντιγράψει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας» και θα δώσει «τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία» και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της δημοκρατίας μας».

Ο τέως πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για την κ. Σακελλαροπούλου σημειώνοντας πως «αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας» και «δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής, που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή