Οι επιλογές και οι αξίες της Αικ. Σακελλαροπούλου

Οι επιλογές και οι αξίες της Αικ. Σακελλαροπούλου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το 2020, όταν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προήδρευσε και δίκασε σημαντικές υποθέσεις, ανάμεσά τους και τα αναδρομικά, κανένας από τους τριάντα ανώτατους δικαστές που ήταν στην έδρα και τους εκατοντάδες δικηγόρους και διαδίκους δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η Ολομέλεια θα ήταν και η τελευταία για την πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου. Η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία μεγάλωσε σε μια σπουδαία δικαστική οικογένεια, καθώς ο πατέρας της, Νίκος Σακελλαρόπουλος, υπήρξε δικαστική προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, διαθέτει, πέραν της επιστημονικής κατάρτισης και της δικαστικής ευθυκρισίας, το προσόν να μπορεί να αντιλαμβάνεται σημαντικά και έγκαιρα το δημόσιο συμφέρον. Για τον λόγο αυτό, όσοι τη γνωρίζουν είναι σε θέση να επισημαίνουν πως, μόλις ανέλαβε την προεδρία στο ΣτΕ, καθόρισε με ενδιαφέροντα τρόπο τη νομολογία του σε κρίσιμα θέματα, κυρίως δημοσιονομικού χαρακτήρα, ενώ η δυνατότητά της να σταθμίζει το δημόσιο συμφέρον από τη μια και τα κοινωνικά αιτήματα και την κοινωνική ευαισθησία από την άλλη, είναι αξιοσημείωτη.

Ανήκει στους δικαστικούς και στους επιστήμονες που δεν είναι κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, ούτε αναλώνονται μόνο στο διάβασμα και στη συγγραφή. Διαθέτει κοινωνικότητα, όμως την καθορίζουν η σεμνότητα και τα ουσιαστικά ενδιαφέροντα. Δεν ανήκει σε εκείνους που γίνονται φίλοι με την πρώτη φορά, αλλά ξέρει να διακρίνει τους ανθρώπους και την αξία τους, ενώ ο σεβασμός της στον καθένα είναι στοιχείο αυτονόητο στην προσωπικότητά της. Αν κάτι από τα πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς της είναι εμφανές και την καθορίζει, είναι το ότι υπερασπίζεται τις αξίες της και τα πιστεύω της με θάρρος και σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίζεται τις επιστημονικές και προσωπικές επιλογές της. Δεν είναι τυχαίο πως, λίγο καιρό μετά την επιλογή της ως προέδρου του ΣτΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου μιλώντας με θερμά λόγια για τον συγγραφέα και το εκδοτικό του πόνημα, καθώς είναι γνωστό ότι τη συνδέει φιλία μαζί του. Επίσης, δημοσίως έχει πολλές φορές υποστηρίξει το επιστημονικό έργο και την προσωπικότητα του αείμνηστου συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη, τον οποίο είχε μηνύσει η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Η κ. Σακελλαροπούλου έχει μεγάλα επιστημονικά ενδιαφέροντα, μετέχει παρά πολύ συχνά σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ οι επιλογές ζωής της καθορίζονται όχι από τη λογική συντηρητικών προσεγγίσεων, αλλά ουσιαστικών προβληματισμών. Για παράδειγμα, έχει επιλέξει από χρόνια να μένει στο κέντρο της Αθήνας, σε γειτονιά που εμφάνιζε προ κρίσης στοιχεία ανάπτυξης, ενώ είναι γνωστή η αγάπη της για το οικιστικό περιβάλλον. Είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με παρουσίες που παραπέμπουν σε θέματα φιλοζωίας, περιβάλλοντος, ανάδειξης της ομορφιάς ενός τόπου, ποτέ όμως με προσωπικές αναφορές ή την προβολή απόψεων και θέσεων. Το ίδιο διακριτική και ουσιώδης είναι και η παρουσία της σε κοινωνικές συνάξεις. Φιλόζωη από άποψη, αγαπά τα αδέσποτα και τα φροντίζει, διότι ανήκει σε εκείνους που ταυτίζουν τη φιλοζωία, τον πολιτισμό και την παιδεία. Με δυο λόγια, η προτεινόμενη Πρόεδρος είναι ένας κανονικός άνθρωπος, επιστήμονας, σοβαρή και άξια γυναίκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή