Ξεκίνησαν στον ΟΤΕ οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ

Ξεκίνησαν στον ΟΤΕ οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολλές εβδομάδες σύγκρουσης, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση μεταξύ διοίκησης ΟΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ. Στη συνάντηση αυτή φυσικά αποφάσεις δεν υπήρξαν, αλλά θεωρήθηκε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποκαταστάθηκαν οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, τέθηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων από καθεμιά πλευρά, που εκ πρώτης όψεως δεν ικανοποιεί, αλλά αποτελεί βάση συζήτησης.

«Ο πάγος που είχε δημιουργηθεί έσπασε», σχολίασε υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΟΤΕ, που εκτίμησε ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές θα μειωθεί περαιτέρω στην επόμενη συνάντηση. Αυτό φάνηκε και από τις επίσημες ανακοινώσεις που κοινοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση.

«Παρότι το κλίμα εμπιστοσύνης και του καλόπιστου διαλόγου έχει κλονιστεί το προηγούμενο διάστημα, στη συνάντηση φάνηκε ότι και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης απέναντι στην εταιρεία και στους εργαζομένους», ανέφερε χθεσινή ενημέρωση της διοίκησης του ΟΤΕ προς το προσωπικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκαν και οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων – ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ). «Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι η νέα πρόταση της διοίκησης απέχει πολύ από τις ανάγκες των συναδέλφων μας, άλλα καλωσορίζουμε την επιστροφή της εταιρείας σε έναν γόνιμο διάλογο που στόχο έχει να επαναφέρει την ηρεμία στην εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η χθεσινή ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ πρότεινε την υπογραφή μονοετούς ΣΣΕ, βελτίωση των αποδοχών κατά 1% των προσλαμβανόμενων προ του 2015 και αυξήσεις στους προσλαμβανόμενους μετά το 2015 κατά 3% έως 3,5%. Στους τελευταίους μάλιστα ο ΟΤΕ θέλει να έχει δικαίωμα μεγαλύτερων αυξήσεων με βάση τη θέση και την απόδοση.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΤΕ ζήτησε μείωση της προσαύξησης της αποζημίωσης της υπερωρίας από 40% σε 20%. Τέλος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υπογράψει επιχειρησιακές ΣΣΕ σε άλλες εταιρείες πέραν εκείνων που διαθέτουν επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων (ΟΤΕ και Cosmote). Το νέο πλαίσιο που έθεσε ο ΟΤΕ είναι οριακά βελτιωμένο σε σχέση με εκείνο που είχε κοινοποιήσει στην πλευρά των εργαζομένων, πριν οι τελευταίοι ξεκινήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

H πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ έθεσε ως βασικές απαιτήσεις την υπογραφή τριετούς ΣΣΕ με διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, πραγματικές αυξήσεις για όλους, υπογραφή ΣΣΕ στην Cosmote eValue και σε όλες τις θυγατρικές.

H νέα συνάντηση των δύο πλευρών δεν προσδιορίσθηκε, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει μετά την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, οπότε ο ΟΤΕ δεσμεύθηκε προς το υπουργείο Εργασίας να απαντήσει σχετικά με τους έξι απολυμένους της φύλαξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ θα δηλώσει ότι δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις, αλλά καθώς δεν ακολουθεί εκδικητική πολιτική προς τους εργαζομένους του, θα προσφέρει στους έξι ένα περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να προσέλθουν και να υπογράψουν την ένταξή τους στο αρχικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα περιλάβει και την υψηλή αποζημίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή