ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επίδραση της εμπορικής συμφωνίας στον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ

JIM TANKERSLEY / THE NEW YORK TIMES

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ

Υπουργοί και στελέχη του Λευκού Οίκου έχουν προβλέψει ότι η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με την Κίνα και η αναθεωρημένη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά θα δώσουν διπλή ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο εξωτερικοί αναλυτές προβλέπουν πολύ μικρότερη ώθηση – και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόλου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και άλλοι αξιωματούχοι έχουν βάσιμες ελπίδες, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται για την επανεκλογή του και η οικονομία φαίνεται πως έχει ενισχυθεί κατά περίπου 2% το 2019, λιγότερο από το 2018 και πολύ λιγότερο σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για άνω του 3%. Ο Μνούτσιν δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει ανάπτυξη μεταξύ 2,5% και 3% φέτος, παρότι προειδοποίησε ότι το ποσοστό θα είναι πιο κοντά στο 2,5% λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Boeing.

Αλλά οι αναλυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Η προκαταρκτική συμφωνία με την Κίνα και η συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά δεν είναι βέβαιο πως θα αλλάξουν τις προβλέψεις των πιο απαισιόδοξων αναλυτών. Η συμφωνία με την Κίνα «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι δασμοί παραμένουν και δεν είμαι σίγουρη εάν θα καταργηθούν άμεσα», σχολίασε η Ρουμπίλα Φαρούκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην High Frequency Economics, η οποία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2020. Η προκαταρκτική συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία με δύο τρόπους. Πρώτον, η συμφωνία επιβάλλει στην Κίνα την αγορά αγροτικών προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών αξίας 200 δισ. δολαρίων. Αυτές οι αγορές πιθανότατα θα αυξήσουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα, ενισχύοντας την ανάπτυξη. Δεύτερον, οι αξιωματούχοι φαίνεται πως βασίζονται στην αύξηση των επενδύσεων στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί τα τελευταία τρίμηνα εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας που έχουν ενσπείρει ο Τραμπ και η κινεζική πλευρά με την επιβολή δασμών.

Το αισιόδοξο σενάριο για τη συμφωνία με την Κίνα είναι ότι θα περιορίσει την αβεβαιότητα. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα συμβεί το ίδιο και όσον αφορά τη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά. Ωστόσο λίγοι αναθεώρησαν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, εν μέρει διότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός δασμών –ιδίως αυτοί εναντίον της Κίνας– αλλά επίσης σε εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και φωτοβολταϊκών πάνελ από άλλες χώρες. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ακόμα ότι ο Τραμπ έχει ξεκινήσει εμπορικούς πολέμους σε άλλα μέτωπα εκτός από τη Βόρειο Αμερική και την Κίνα. Φέτος καραδοκούν νέες εμπορικές διαμάχες, όπως αυτή μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας σχετικά με την επιβολή νέου τεχνολογικού φόρου, που θα επιβαρύνει τους αμερικανικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων της Amazon και της Google.

Αρκετοί οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι για τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας, η οποία εάν καταργήσει περαιτέρω δασμούς θα μπορούσε να ωφελήσει περισσότερο την οικονομία. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι φαίνεται πως έχουν αποκλείσει τη σύναψη συμφωνίας πριν από τον Νοέμβριο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ