ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενεργειακή συμμαχία στη ΝΑ Μεσόγειο

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενας καινούργιος οργανισμός για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο δημιουργήθηκε χθες στο Κάιρο, με τη συμμετοχή επτά χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το East Med Gas Forum μετεξελίσσεται σε μόνιμο οργανισμό, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Αίγυπτος (το Κάιρο θα αποτελεί έδρα του οργανισμού), η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Κατά την τελετή μονογραφής του καταστατικού του East Med Gas Forum την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε δύο κύρια σημεία:

Πρώτον, ότι ο νέος αυτός οργανισμός έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που συμμετέχουν σε αυτόν χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αφορμή για συγκρούσεις σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή. Δεύτερον, ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτόν τον οργανισμό υπό μια βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ Σαράζ στη Λιβύη μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο. 

Στο περιθώριο της 3ης Υπουργικής Συνόδου του East Med Gas Forum, ο υπουργός  Ενέργειας είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, με τον οποίο συζήτησαν τα περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε σχέση με τον αγωγό East Med. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tarek El Molla, με τον οποίο συζήτησαν για την παρουσία ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην Αίγυπτο, αλλά και για την πιθανότητα η Αίγυπτος να συμμετάσχει στο μέλλον στον αγωγό East Med. Τις εργασίες της συνόδου παρακολούθησαν –με την ιδιότητα παρατηρητή– εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για τα κοιτάσματα και τις υποδομές φυσικού αερίου της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ