Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/01/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλος ένας μνηστήρας για Εθνική Ασφαλιστική

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς εκτός από τις δύο βέβαιες υποψηφιότητες, αυτές του CVC Capital Partners και της Fossum, μία ακόμη  προστίθεται στη μάχη διεκδίκησης. Πρόκειται για τη νορβηγική ασφαλιστική εταιρεία Vardia, η συμμετοχή της οποίας, στον βαθμό που επαληθευθεί, φέρεται να αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη. Αυτό γιατί αν και η Vardia είναι ένας μικρός ασφαλιστικός όμιλος με δραστηριότητα αυστηρά επικεντρωμένη στις σκανδιναβικές χώρες, αποτελεί σοβαρό επαγγελματία στον κλάδο. Χθες άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ξεκίνησε η διαδικασία των παρουσιάσεων στους υποψήφιους επενδυτές και πρεμιέρα είχε το CVC Capital Partners, που συμμετείχε στη διαδικασία με πολυπληθή ομάδα και σύμβουλο την PWC. Η ομάδα του CVC, στην παρθενική έναρξη των διαπραγματεύσεων, επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον που έχει για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και σήμερα αναμένεται ο δεύτερος γύρος της παρουσίασης. «Ζεστές» εξάλλου φαίνεται ότι κρατάει η διοίκηση της ΕΤΕ τις υποψηφιότητες των I3CP, Centerbridge και Lone Star.

Καταβάλλονται νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με απόφαση του ΕΦΚΑ. Η απόφαση ελήφθη με στόχο τη διευκόλυνση των συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν πριν από τα Χριστούγεννα τις συντάξεις Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να μεσολαβεί πολύ μεγάλο διάστημα μεταξύ των δύο πληρωμών. Ετσι, χθες αποφασίστηκε οι πληρωμές να γίνουν στις 24 Ιανουαρίου για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και στις 27 Ιανουαρίου για όσους προέρχονται από ΙΚΑ, Δημόσιο, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΝΑΤ και τα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Νέα στοιχεία από Wind για να προσελκύσει funds

Να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων funds επιχειρεί η διοίκηση της Wind. Προσθέτει στοιχεία στο VDR (Virtual Data Room), προκειμένου να προσελκύσει εκ νέου το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών (BC Partners, Providence, Warburg Pincus) αλλά και νέων ενδιαφερομένων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η απόσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι τέτοια, που προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει η κατάσταση. Εξάλλου, οι μέτοχοι της Wind φαίνονται αρκετά ανακουφισμένοι, έχοντας λάβει για πρώτη φορά μέρισμα 225 εκατ. ευρώ.

Μετάβαση σε εποχή χωρίς λιγνίτη με 4,4 δισ.

Περί τα 300 εκατ. ευρώ προτείνεται να λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, τα χρήματα αυτά, αν υπολογιστούν ανά θέση εργασίας στα ορυχεία, τότε η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη με ποσό που αντιστοιχεί σε 73.400 ευρώ ανά εργαζόμενο. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να «παντρευτούν» με πόρους του ΕΣΠΑ για να φτάσουμε τα 900 εκατ. με 1,5 δισ. ευρώ. Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ αναμένονται από το πρόγραμμα InvestEU καθώς και 1 – 1,2 δισ. ευρώ από δάνεια προς τον δημόσιο τομέα, ανεβάζοντας το σύνολο των κεφαλαίων σε 3,7 – 4,4 δισ. ευρώ.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις εγχώριες μετοχές

Θετική εμφανίζεται η Eurobank Equities για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2020, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές μετοχές είναι ελκυστικές τόσο σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα των αποτιμήσεών τους όσο και έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών. Η μείωση του εταιρικού φόρου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εταιρειών εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε διψήφια επίπεδα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τηρεί επίσης θετική στάση, καθώς αναμένει περαιτέρω πρόοδο στη θεμελιώδη θέση τους. Ωστόσο, προειδοποιεί πως οι κίνδυνοι  είναι υπαρκτοί και προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον. Αν και οι ανησυχίες των αγορών περιορίστηκαν από την εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ξαφνικής επιδείνωσης της κατάστασης. Ενας δεύτερος κίνδυνος αφορά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με τις εξελίξεις σε δημοσιονομική πολιτική και ρυθμιστική ατζέντα να αναμένεται να δημιουργήσουν αστάθεια στις αγορές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή