Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για Λιβύη και Διάσκεψη του Βερολίνου

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για Λιβύη και Διάσκεψη του Βερολίνου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ είχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Λιβύης και τη διάσκεψη του Βερολίνου, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.

Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, σε χθεσινή του συνέντευξη, είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στο Βερολίνο, αλλά και την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα ασκήσει «βέτο» στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη Λιβύη, αν αυτές δεν ακυρώνουν το μνημόνιο με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει απευθύνει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις τόσο στους Ευρωπαίους ομολόγους του, όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή