Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Παντού και πάντα αρπαχτές και «αδιάφθοροι»

Κύριε διευθυντά
Το άρθρο του κ. Απόστολου Λακασά στην «Καθημερινή» της 8ης/1/20 με τίτλο «Ρε, θα μας αφήσεις να κλέψουμε;» μου θύμισε ότι ακριβώς τις λέξεις αυτές είχα ακούσει το 1956 όταν άρχισα να δουλεύω τον Πειραιά. Ο πατέρας μου και εγώ είχαμε γεννηθεί στον Πύργο της Βουλγαρίας, αλλά το 1939, όταν άρχισε ο πόλεμος, ήρθαμε στην Αθήνα, διότι η γενοκτονία των Ελλήνων τότε εκεί είχε πάρει σοβαρές διαστάσεις. Αυτή μετά επί κομμουνισμού αποτελείωσε δυστυχώς τη δουλειά της. Ενας εφοπλιστής του Αμβούργου, λοιπόν, όπου το όνομα Μπεζή από προπολεμικά ήταν πολύ γνωστό για την τιμιότητά του, τηλεφώνησε στον πατέρα μου ζητώντας του να επέμβει, διότι ένας μικρός πράκτορας που είχε ξεφορτώσει το πλοίο του Γερμανού, και είχε εισπράξει τον ναύλο για να τον στείλει στον εφοπλιστή απλά τον έφαγε! Ο πατέρας μου ζήτησε να έρθει ο πράκτορας αυτός στο γραφείο μας, και δεν θυμάμαι ποιο αποτέλεσμα είχε η ανάμειξή του σε αυτήν την υπόθεση. Δεν ξεχνώ όμως ποτέ το «αντίο» του πράκτορα αυτού, «Βρε κύριε Μπεζή, γιατί δεν μένατε τον Πύργο να μας αφήσετε εμάς εδώ να κάνουμε τη δουλειά μας»!

Αλεξανδρος Μπεζης, Κηφισιά

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν τη δουλειά τους

Κύριε διευθυντά
Σήμερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας λάβει, πριν από έξι (6) μήνες άνετη πλειοψηφία στο εθνικό Κοινοβούλιο, κυβερνά τη χώρα. Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε αποδεκτός από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση σήμερα, χωρίς θριαμβολογίες ασχολείται με την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων της οικονομίας, της Παιδείας, της Υγείας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και άλλων σημαντικών τομέων του κράτους.

Πρώτη προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου είναι η ανάπτυξη της χώρας, η οποία επιτυγχάνεται ήδη με τη μείωση της φορολογίας (π.χ. ΕΝΦΙΑ -20% από το 2019) και άλλες οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατατεθέντα προϋπολογισμό του 2020.

Δεύτερη προτεραιότητα οι επενδύσεις δημοσίου και ιδιωτικού τοέα (ΣΔΙΤ) π.χ. η επένδυση του Ελληνικού, που καρκινοβατούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα, που θα προκύψει, θα είναι μεγάλο. Νέες θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές και επιπλέον μείωση της ανεργίας.

Τρίτη προτεραιότητα οι ψηφισθέντες ήδη νόμοι για την Παιδεία, (πανεπιστημιακό άσυλο) και οι τροποποιήσεις των κωδίκων, τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, με την τροποποίηση, των οποίων θωρακίζεται η ελληνική κοινωνία, από τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Η τροποποίηση των ψηφισθέντων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα επιβλήθηκε ως αναγκαία λόγω της προχειρότητας των ποινικών αλλαγών που μεταχειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά το κλείσιμο του Εθνικού Κοινοβουλίου (προκήρυξη εκλογών 7 Ιουλίου 2019), και είχε ως αποτέλεσμα τα κακουργήματα να μετατραπούν σε πλημμελήματα (Νόμος Παρασκευόπουλου).

Τέταρτη προτεραιότητα η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ ακολουθεί εφαρμογή των διαδοχικών αποφάσεων του Ανωτάτου Διοικητικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η φορολογική ληστεία επί ΣΥΡΙΖΑ με υπερπλεονάσματα 4,5% ετησίως, είχε αποτέλεσμα, όπως ομολόγησαν οι πρώην υπουργοί του κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, να εξαφανιστεί η μεσαία τάξη, η οποία στηρίζει την εθνική οικονομία. Η κοινή γνώμη αναμένει εποικοδομητική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν επιθυμεί να έχει θετική πολιτική πορεία, διαφορετικά θα φλερτάρει με την εκλογική συρρίκνωση του κόμματός του.

Ανδρεας Συμεωνιδης, Νομικός Επιστήμων

«Ανασφάλιστοι» απέναντι στην αγένεια και στα νεύρα

Κύριε διευθυντά
Το πρωί της 8/1/2020, στις 08.40, επισκέφθηκα το ΠΕΔΥ Νέας Ερυθραίας (Κώστα Βαρναλη 58) προκειμένου να μου υπογράψει ελεγκτής οφθαλμίατρος τη συνταγή για τα γυαλιά μου.

Αφού καλημέρισα και ευχήθηκα καλή χρονιά στην υπεύθυνη ιατρό ελέγκτρια (διευθύντρια ΕΣΥ οφθαλμίατρο), τη ρώτησα αν χρειάζεται το βιβλιάριο ή μόνο τη συνταγή. Η κυρία αυτή, φανερά ενοχλημένη και σαφώς αγενής, μου είπε ότι την κουράζω με τις ερωτήσεις μου, να της δώσω γρήγορα τη συνταγή και να μην την καθυστερώ. (Σημειωτέον, δεν υπήρχε κανείς ασθενής στο οφθαλμολογικό.)

Πλήρης έλλειψη κοινωνικής παιδείας και επαγγελματισμού και συμπεριφορά απαξιωτική προς τον ασφαλισμένο (που της εξασφαλίζει τον σταθερό μισθό της, μέσω των βαρύτατων φόρων που πληρώνει). Και όλα αυτά, για να βάλει μία σφραγίδα. Αλίμονο στον ασφαλισμένο που θα βρεθεί στην ανάγκη παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τη συγκεκριμένη κυρία.

Χρόνια εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, καλούμαι όχι μόνο να προσφέρω υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο, αλλά να είμαι ευγενής και επαγγελματίας με όσους συναναστρέφομαι. Αξιολογούμαι καθημερινά. Δύο κόσμοι παράλληλοι...

Αναστασια Διακοδημητρη, Στατιστικός

«Δεν διάβασα όσα έπρεπε για την απεργία στον ΟΤΕ»

Kύριε διευθυντά
Διάβασα το ρεπορτάζ σας για την απεργία των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Το άρθρο αυτό, κάπου χωμένο στις οικονομικές σελίδες της Κυριακής μην τυχόν και το διαβάσει η μεγάλη μερίδα των αναγνωστών σας, μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ απεργούν διότι δεν επιθυμούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΤΕ. Για το ότι εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, για το ότι τα κέρδη του ομίλου συνεχώς αυξάνονται ενώ το μισθολογικό κόστος συνεχώς μειώνεται, για τα εκατομμύρια που εισπράττει ο διευθύνων σύμβουλος, δεν γράφετε τίποτα.

Μήπως γιατί είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία; Μήπως γιατί η αντικειμενικότητά σας είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο; Βέβαια, το ίδιο με εσάς έκαναν και τα περισσότερα ΜΜΕ.

Εντελώς αντικειμενικά αποσιώπησαν την απεργία τόσων χιλιάδων εργαζομένων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρακαλούμε για λίγο σεβασμό στο αναγνωστικό σας κοινό, μας έχετε δημιουργήσει ένα αίσθημα ναυτίας. (Θα αναμένω τη δημοσίευση του σημειώματός μου, ελπίζω να μην με απογοητεύσετε για ακόμη μια φορά.)

Γεωργιος Ντολκας, Οικονομολόγος, Βριλήσσια

Περί κριτικής, ύφους, ελευθερίας γνώμης

Kύριε διευθυντά
Στην «Κ» της 9ης Ιανουαρίου υπάρχει και η γελοιογραφία του κ. Ανδρ. Πετρουλάκη, που ευθέως γελοιοποιεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, της χώρας μας, όχι τον κ. Μητσοτάκη.

Αραγε, με ποιο δικαίωμα ο συνεργάτης σας προσβάλλει το πρόσωπο που σήμερα, αρέσει-δεν αρέσει, με το αξίωμα που κατέχει, μας αντιπροσωπεύει διεθνώς, και μάλιστα σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη;

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος συνεργάτης σας ξεπερνάει τα όρια του ύφους και του ήθους που περιμένουμε να διαβάσουμε στην «Κ». Με το περίφημο δόγμα τού ο καθένας ελεύθερα λέει τη γνώμη του, διαβάζουμε ή βλέπουμε δημοσιεύσεις που προβληματίζουν έντονα. Αν δεν εξοργίζουν.

Την ίδια ημέρα, διαβάσαμε και το άρθρο του δημοσιογράφου σας κ. Αθανασίου Ελλις. Μπορεί να συγκρίνει κάποιος το επίπεδο γραφής. Ελπίζω να δημοσιευθεί η επιστολή μου αυτή.

Νικολαος Χ. Τασωνης, Συντ. πλοίαρχος Α΄ Ε.Ν.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ