Κοινωνική άμυνα στον αναχρονισμό

Κοινωνική άμυνα στον αναχρονισμό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σύνταγμα προστατεύει και τις απόψεις που ενοχλούν («καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και διά του Τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του κράτους»). Οχι όμως και τις καμπάνιες που παραπληροφορούν, όπως η πολυσυζητημένη αφίσα του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω», με τους ψευδείς επιστημονικούς ισχυρισμούς, η οποία αποσύρθηκε από το μετρό με υπουργική εντολή (και το διαβόητο πρωτοσέλιδο του Sportime παρέθετε διογκωμένους αριθμούς –350.000 εκτρώσεις ετησίως– και αυθαίρετα συμπεράσματα περί μείωσης πληθυσμού κατά ένα εκατ. ανά τετραετία).

Το πρόβλημα με τις ψευδείς ειδήσεις είναι ότι, παρά την άμεση κατάρριψή τους και τις σφοδρές αντιδράσεις κατά των στόχων που εξυπηρετούν, όπως εν προκειμένω κατά των μισογυνικών και σκοταδιστικών συνθημάτων και υπέρ του νόμιμου δικαιώματος των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους, πάντα κάτι μένει σε κοινωνικά περιβάλλοντα όπου η παραπληροφόρηση αναπαράγεται χωρίς τα στοιχεία που αποκαθιστούν την αλήθεια. Δύσκολα τηρούνται οι ασφαλείς αποστάσεις από την προπαγάνδα σε μια χώρα όπου το 33% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν.

Λέμε –και ορθώς– ότι ο κόσμος δεν κινδυνεύει από τις ιδέες, κινδυνεύει από τις πράξεις, αφού η ίδια η κοινωνία καλλιεργεί άμυνες ώστε ιδεολογήματα απεχθή και ακραία να μη βρίσκουν ευήκοα ώτα. Οτι αν κάποιος εκφράσει κρίσεις οχληρές και παράδοξες, μπορούμε να αντιπαραθέσουμε τις δικές μας. Οτι η ελευθερία μας αρχίζει με την αναγνώριση της ελευθερίας των άλλων.

Ωστόσο, σε μεταβατικές εποχές η πνευματική αυτοάμυνα αποδεικνύεται ενίοτε μικρή απέναντι στο παραμορφωτικό πρίσμα. Η αλήθεια φαντάζει φτωχή, οι αισθήσεις τέρπονται μέσα στο σύμπαν των υπερβολών. Η διαμάχη ποδοσφαιροποιείται, υψώνονται τείχη στην επικοινωνία με τον αντίπαλο.

Σίγουρα, η επιστημονική αλήθεια και οι επίσημοι αριθμοί αφαίρεσαν το όπλο του ψεύδους από την εκστρατεία κατά των αμβλώσεων και οι τελέσφορες αντιδράσεις σημείωσαν μια νίκη υπέρ της προοδευτικής πλευράς της ζωής. Αλλά δεν μπορούν να αναχαιτίσουν ολότελα τη ροπή προς τον δογματισμό, την αδιαλλαξία, την προκατάληψη, την αρνητική προφητεία, τον συντηρητισμό, τον αναχρονισμό που υπηρετούν Ενώσεις με επιρροή και διασυνδέσεις. Να εκριζώσουν την παραδοσιοκρατία, που αποτρέπει τη συμφιλίωση με τις κοινωνικές ανάγκες και τα από καιρό κατακτημένα, μη διαπραγματεύσιμα δικαιώματα. Προσβλέπουμε στο συνήθως ισχυρό κοινωνικό ανοσοποιητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή