Η δύναμη της δημοκρατίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως επειδή έχουμε συνηθίσει στη δυσθυμία, στη διχόνοια και στη δυσλειτουργία, όταν κάποια Ελληνίδα ή Ελληνας διακριθεί στο εξωτερικό, όταν οι πολιτικοί, ο κρατικός μηχανισμός ή οι θεσμοί λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε, αποδεσμευόμαστε απότομα από την γκρίνια, πλημμυρίζουμε χαρά και αισιοδοξία. Οσον αφορά αθλητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες, η επιτυχία συνήθως οφείλεται ελάχιστα στις συλλογικές αρετές των Ελλήνων και στη στήριξη της πολιτείας και περισσότερο στο ταλέντο, στο πείσμα και στις θυσίες του ιδίου του ατόμου ή της ομάδας. Οι πολλοί χαιρόμαστε με τις επιτυχίες των λίγων. Οταν, όμως, οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι της πολιτείας συμπεριφέρονται με σύνεση και σοβαρότητα, σε πείσμα της κυρίαρχης κουλτούρας της σύγκρουσης και της άρνησης, η νίκη είναι του συνόλου.

Η ευρεία στήριξη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ίσως να μη φαίνεται –εκ των υστέρων– ως λόγος για υπέρμετρη αισιοδοξία. Σαφώς, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν σοφή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε επιλέξει για κορυφαία θέση στη Δικαιοσύνη. Πόσοι, όμως, θα εκπλήσσονταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είχαν ταχθεί κατά της υποψηφιότητας, όπως έπραξαν τα μικρότερα κόμματα; Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να τη στηρίξουν σημαίνει ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα συγκεντρώσει 266 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, στις 22 Ιανουαρίου. Αυτή η συναίνεση, όμως, ίσως να μην ήταν εφικτή εάν το Σύνταγμα ακόμη απαιτούσε εθνικές εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο με 180 ψήφους. Αυτή η αλλαγή αποδεικνύεται ένα από τα θετικά της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου, λοιπόν, είναι σημαντικό γεγονός. Οχι μόνο επειδή θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξαιρετική επιλογή με ευρύτατη αποδοχή, αλλά επειδή αποδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι ικανό να διορθώνει προβλήματα, να βελτιώνει τη λειτουργία του.

Η αφοσίωση στη δημοκρατία και η επίδειξη ενότητας του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού κόσμου (όπως είδαμε και στις πρόσφατες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων) είναι το ισχυρότερο μήνυμα που η χώρα μας μπορεί να εκπέμψει αυτόν τον καιρό. Μετά τόσα χρόνια κρίσης και δυσκολιών, όσο και αν μας αποδυναμώνει το μικρόβιο της διχόνοιας, όσο και αν σε άλλες χώρες προελαύνει ο αυταρχισμός, εμείς παραμένουμε αφοσιωμένοι στη δημοκρατία και στις αρχές της. Αυτή είναι η δύναμη και η ελπίδα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή