Ματιές στον κόσμο

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Στα ίχνη της σύντομης ζωής του Τζίμι Χέντριξ

Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι ο Χέντελ μπορεί να συνδυαστεί με τον Τζίμι Χέντριξ. Δύο εποχές, δύο κόσμοι, δύο ιδιοσυγκρασίες εκ διαμέτρου αντίθετες. Μοιράστηκαν όμως τον ίδιο τόπο κατοικίας, στο Λονδίνο, δύο σπίτια της γεωργιανής περιόδου στην Μπρουκ Στριτ, που τα χώριζε ένας τοίχος. Στον αριθμό 23 έμεινε κατά διαστήματα ο Τζίμι Χέντριξ, στη διάρκεια της σύντομης αλλά τόσο έντονης και παραγωγικής ζωής του, μια περίοδος κορύφωσης και σε σύνδεση με την Κάθι Ετσινγχαμ, με την οποία ήταν ζευγάρι. Ο Χέντελ έζησε στο διπλανό, σε μεσοτοιχία, μεσοαστικό σπίτι στο Μέιφερ του Λονδίνου από το 1723 με μικρά διαλείμματα ώς τον θάνατό του, το 1759. Πέθανε σε αυτό το σπίτι, όπου ήταν και ο πρώτος ενοικιαστής. Επειτα από 200 και κάτι χρόνια, στο διπλανό λονδρέζικο οίκημα (που ήταν τμήμα του ίδιου οικιστικού συγκροτήματος) ήρθε να μείνει ο Τζίμι Χέντριξ το 1968. Ενα μεγάλο αφιέρωμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» επανέφερε αυτήν την ιστορία στην επικαιρότητα. Αλλωστε, τα σπίτια της Μπρουκ Στριτ είναι ενιαίο μουσείο και πολλοί επισκέπτες επωφελούνται της ευκαιρίας να δουν το εσωτερικό και να έρθουν σε επαφή με τους ξεχωριστούς κόσμους του Χέντελ και του Χέντριξ. Η φωτογραφία δείχνει το εσωτερικό του διαμερίσματος του Τζίμι Χέντριξ όπως ο ίδιος το είχε διαμορφώσει σύμφωνα με το γούστο του, αγοράζοντας κουρτίνες και μαξιλάρια από το πολυκατάστημα John Lewis της Οξφορντ Στριτ και διάφορα μικροαντικείμενα από τα παλαιοπωλεία του Πορτομπέλο. Είχε πει στην Κάθι ότι αυτό ήταν το πρώτο πραγματικό δικό του σπίτι. Η Κάθι ήταν που το είχε βρει από αγγελία σε εφημερίδα τον Ιούνιο του 1968 όταν εκείνος ήταν στη Νέα Υόρκη. Μπήκαν στο διαμέρισμα τον επόμενο μήνα, πριν φύγει πάλι ο Χέντριξ για μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ. Αλλά από τον Ιανουάριο του 1969 επέστρεψε στο Λονδίνο και οργάνωσε τον χώρο του ως κέντρο για συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις. Ο χώρος ταυτίστηκε με τη δική του προσωπικότητα. Από εκεί εμφανίστηκε στο TV σόου της Λούλου και εκεί έμενε όταν έδωσε τις δύο συναυλίες του στο Ρόγιαλ Αλμπερτ Χολ. Τον Μάρτιο του 1969 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και αν και η Κάθι συνέχισε να ζει στην Μπρουκ Στριτ, εκείνος δεν επέστρεψε. Το σύντομο διάστημα που έμεινε στο Λονδίνο ήταν αρκετό (και πυκνό) ώστε το διαμέρισμα εκείνο να συμπυκνώσει και να συμβολίσει τη στάση ζωής του, την αισθητική και τη φιλοσοφία του. Με τα χρόνια, το διαμέρισμα έγινε χώρος γραφείων, αλλά από το 2000 αποκτήθηκε από το Μουσείο Χέντελ. 

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Η φύση της Γουατεμάλας

Ματιές στον κόσμο-1
TATE LIVERPOOL

Στην Tate του Λίβερπουλ, μια νέα εικαστική έκθεση μας εισάγει στον κόσμο της 70χρονης Βίβαν Σούτερ (Vivian Suter), η οποία ζει και δημιουργεί στη Γουατεμάλα. Εκθέτει δικές της ερμηνείες του τοπίου και της φύσης με μια τεχνική ήπιας και έμμεσης μεικτών μέσων, αφού όταν ζωγραφίσει έναν καμβά τον αφήνει έκθετο στη φύση, ώστε να συγκεντρώσει ίχνη σκόνης, γης και ηφαιστειακής ύλης, γεννώντας ένα καινούργιο έργο με νέες και απρόβλεπτες επιστρώσεις. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ζωγραφική στην ύπαιθρο

Ματιές στον κόσμο-2

NATIONAL GALLERY

Στη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα ήταν πολύ σύνηθες για πολλούς ζωγράφους να ζωγραφίζουν έξω στη φύση. Θαυμάσιες τοπογραφίες γεννήθηκαν από καλλιτέχνες στην ύπαιθρο, εμπλουτίζοντας μια θεματική που τέρπει πάντα. Αυτό είναι το θέμα της νέας έκθεσης που θα εγκαινιαστεί στις 2 Φεβρουαρίου στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, φέρνοντας στο προσκήνιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες – ορισμένοι λησμονημένοι. Στη φωτογραφία, έργο του Jules Coignet.

ΠΑΡΙΣΙ

Ο παραστατικός Μοντριάν

Ματιές στον κόσμο-3

KUNSTMUSEUM DEN HAAG

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έκθεση στο Παρίσι, στο μουσείο Marmottan Monet, που παρουσιάζει την πρώτη περίοδο του Πιτ Μοντριάν (1872-1944). Ο Μοντριάν, ο οποίος μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε κορυφαίος εκπρόσωπος της ρήξης με τον ακαδημαϊσμό, είχε ζωγραφίσει σε νεανική ηλικία σημαντικά έργα στο ύφος ενός ρευστού ρεαλισμού. Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 70 λάδια και σχέδια που βρίσκονταν στην κατοχή του πρώτου συλλέκτη έργων του. 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Εν αναμονή του Τιτσιάνο

Ματιές στον κόσμο-4

NATIONAL PORTRAIT GALLERY

Μετά τη μεγάλη και δημοφιλή έκθεση με έργα Γκογκέν (που λήγει στις 26/1), η Εθνική Πινακοθήκη Προσωπογραφιών (National Portrait Gallery) του Λονδίνου έχει αναγγείλει για τον Μάρτιο έκθεση με έργα Τιτσιάνο. Η έκθεση εστιάζεται στα έργα με μυθολογικό θέμα, από τη σειρά που ο Τιτσιάνο φιλοτέχνησε ανταποκρινόμενος στην παραγγελία του πρίγκιπα Φιλίππου, μετέπειτα βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας, το 1551. Ο Τιτσιάνο ήταν τότε ο διασημότερος ζωγράφος στην Ευρώπη. ΟΞΦΟΡΔΗ

ΟΞΦΟΡΔΗ

Ο νεαρός Ρέμπραντ

Ματιές στον κόσμο-5

ASHMOLEAN

Το Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης θα παρουσιάσει μεγάλη έκθεση για τη νεανική περίοδο του Ρέμπραντ από τις 27 Φεβρουαρίου. Η έκθεση παρακολουθεί την καταπληκτική εξέλιξη του Ρέμπραντ από τα μέσα της δεκαετίας του 1620 στη γενέθλια πόλη Leiden έως τα μέσα της δεκαετίας του 1630 και την εδραίωσή του στο Αμστερνταμ. Θα εκτεθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός έργων της νεανικής περιόδου του, με 34 έργα του Ρέμπραντ, 10 συγχρόνων του και 90 σχέδια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή