Επιστρέφει η διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Επιστρέφει η διάθεση για ανάληψη ρίσκου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους βασικούς δείκτες της Γουόλ Στριτ να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά την Πέμπτη (η συγγραφή του άρθρου έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ την Παρασκευή), λαμβάνοντας ώθηση από την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την Τετάρτη. Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση των κινεζικών δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, αύξηση 200 δισ. δολ. στις κινεζικές αγορές αμερικανικών αγαθών κατά την επόμενη διετία, καθώς και μέτρα για την εξάλειψη της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνογνωσίας.

Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επηρεάστηκε θετικά και από τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα καθώς και από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο 0,3% για τρίτο συνεχή μήνα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν για πέμπτη κατά σειρά εβδομάδα, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 (17 μονάδες). Θετικά εξέλαβε η αγορά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και παρά την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας κατά τη διάρκεια του έτους, αγνοώντας το γεγονός πως πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης των τελευταίων 30 ετών. Στις αγορές συναλλάγματος, το θετικό επενδυτικό κλίμα έπληξε το γιεν, που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, με την ισοτιμία δολαρίου / γιεν να διαπραγματεύεται σε υψηλό 8 μηνών 110,29 στις αγορές της Ευρώπης, την Παρασκευή. Εντούτοις, το θετικό επενδυτικό κλίμα έπληξε προσωρινά το δολάριο έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, με την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου να ανέρχεται σε υψηλό 9 ημερών 1,1173 ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του 1,1110/20 την Παρασκευή, κοντά στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής για την οικονομία της Ευρωζώνης, που έδειξαν αύξηση κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, παρέχοντας μια ένδειξη ότι ενδεχομένως μετριάστηκε η βιομηχανική ύφεση, βοήθησαν επίσης στην προσωρινή άνοδο του κοινού νομίσματος.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και οι προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη οδήγησαν την απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων σε υψηλό δύο εβδομάδων -0,17% την Τετάρτη, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του -0,22% την Παρασκευή, την ώρα συγγραφής του άρθρου.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή