Τένις πάνω στις στάχτες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη βαριά και τοξική σκιά των νεφών καπνού από τις πυρκαγιές που κατακαίνε την Αυστραλία πρόκειται να αρχίσει αύριο τα ξημερώματα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το πρώτο τουρνουά του Γκραν Σλαμ για φέτος στα πολυτελή κορτ της Μελβούρνης.

Το 108ο Αυστραλιανό Οπεν, πριν καλά καλά αρχίσει, έχει αμαυρωθεί (κυριολεκτικά) από την κάπνα που πνίγει παίκτες και θεατές, απομακρύνοντας το ενδιαφέρον από το αγωνιστικό σκέλος, τουλάχιστον στην αρχή της διοργάνωσης.

Οι πυρκαγιές που έχουν σαρώσει τις πολιτείες της Βικτόριας και της Νέας Νότιας Ουαλλίας έχουν αφαιρέσει τις ζωές 28 ανθρώπων και ενός δισεκατομμυρίου ζώων, ενώ πάνω από 3.000 κατοικίες έχουν πάθει σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί εντελώς. Ο δε καπνός που συνεχίζει να εκλύεται έχει καλύψει τη νότια Αυστραλία, έχει πάει στη Νέα Ζηλανδία, και εικόνες από τον δορυφόρο δείχνουν ότι έχει περάσει τον Ειρηνικό φθάνοντας πλέον πάνω από τα εδάφη της Χιλής και της Αργεντινής.

Παρά τις συνθήκες αυτές, οι εμπορικές προτεραιότητες των διοργανωτών τους κάνουν να προχωρούν κανονικά στη διεξαγωγή του τουρνουά, όπως δήλωσε σε όλους τους τόνους ο διευθυντής του Αυστραλιανού Οπεν, Κρεγκ Τάιλι. «Θα μετρούμε τα επίπεδα καπνού στη διάρκεια του τουρνουά κάθε τέσσερα λεπτά και θα παρεμβαίνουμε διακόπτoντάς το όπως κάνουμε με τη βροχή και τον καύσωνα», είπε. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά όσο με τη βροχή ή τη ζέστη. Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή την περασμένη Τρίτη, στη φάση των προκριματικών για το μονό των γυναικών, όταν η Σλοβένα, Νταλίλα Γιακούποβιτς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, κι ενώ προηγείτο με σκορ 1-0 σετ, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Η αιθαλομίχλη πάνω από τη Μελβούρνη την έκανε να βήχει ανεξέλεγκτα και να καταρρεύσει, ενώ νωρίτερα είχαν ανασταλεί οι πρωινές προπονήσεις στα κορτ του τενιστικού συμπλέγματος λόγω της επικίνδυνης ατμόσφαιρας.

Οπως ανέφερε σε μήνυμά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Βρετανός τενίστας Λίαμ Μπρόουντι, «την ημέρα που παίζαμε προκριματικά, οι κάτοικοι της Μελβούρνης έλαβαν προειδοποίηση να κρατήσουν μέσα στο σπίτι τα κατοικίδιά τους, ενώ εμείς έπρεπε να βγούμε να αγωνιστούμε σε δραστηριότητα υψηλής σωματικής έντασης».

Πολλοί τενίστες, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Ραφαέλ Ναδάλ, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Νικ Κύργιος, έχουν ήδη βοηθήσει οικονομικώς και άλλως την προσπάθεια ανακούφισης της Αυστραλίας από την ανθρώπινη τραγωδία και την οικολογική καταστροφή που υφίσταται, αλλά δεν φαίνεται να λαμβάνουν τη φροντίδα που δικαιούνται, όπως οι ίδιοι διατρανώνουν.

Η Βελγίδα τενίστρια Κίρστεν Φλίπκενς διαμαρτυρήθηκε: «Το τένις είναι παιχνίδι. Η υγεία πάντα προηγείται. Γιατί να αφήνουμε τους παίκτες, τους διαιτητές και τα παιδιά για τις μπάλες να υποφέρουν αυτές τις συνθήκες, με αποχωρήσεις παικτών και μπολ μπόις να λιποθυμούν λόγω αναπνευστικών προβλημάτων;».

«Κατανοούμε απολύτως την οργή τους» δήλωσε ο κ. Τάιλι, που είναι και εκτελεστικός διευθυντής της αυστραλιανής ομοσπονδίας αντισφαίρισης. «Η ιατρική μας ομάδα είναι ικανοποιημένη για τις συνθήκες στις οποίες θα αγωνιστούν οι παίκτες, με βάση όλη την έρευνα και τα στοιχεία που διαθέτουν. Μπορεί, λόγου χάρη, να έχει προχωρήσει ένας αγώνας για δύο ώρες και να εμφανιστούν 25 άτομα με ιατρική κατάσταση που σχετίζεται με τους ρύπους. Εάν συμβεί αυτό, ενημερώστε με και σταματάμε», πρόσθεσε.

Θέση πήρε και ο Ελληνας σούπερ σταρ του αθλήματος, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που παραμένει στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και προσβλέπει σε μια θέση τουλάχιστον στα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου μάλλον θα πέσει πάνω στον Τζόκοβιτς: «Εκανα προπόνηση εδώ πριν από λίγες ημέρες για πρώτη φορά στα κλειστά γήπεδα και ήταν πολύ δύσκολο να αναπνεύσω, είχα αναπνευστικά προβλήματα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να αλλάξει η κατάσταση και πως «θα πρέπει να πάρει λίγο πιο σοβαρά μέτρα η αυστραλιανή κυβέρνηση».

Ο Τσιτσιπάς συμμετείχε σε αγώνες επίδειξης την περασμένη Τετάρτη με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πυροπαθείς, ενώ έδωσε τη συγκατάθεσή του για την απόδοση στους πυρόπληκτους όλων των εσόδων από τις πωλήσεις ενός πιάτου κεμπάπ που φέρει το όνομά του («Σουβλάκι Τσιτσιπάς») σε ελληνικό εστιατόριο της Μελβούρνης.

Η δε Μαρία Σάκκαρη, νούμερο 23 της κατάταξης, μπαίνει κι αυτή στο τουρνουά έχοντας στείλει μήνυμα για στήριξη των ζώων που υποφέρουν από τις δυσμενείς συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή