Καταργείται το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης

Καταργείται το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας ταυτόχρονα παράθυρο για  ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, έναντι της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ. Τον Μάιο, όταν θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τον φετινό δημοσιονομικό χώρο, η κυβέρνηση θα «κλειδώσει» το ποσοστό της φετινής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να δουν φέτος το πρώτο μαχαίρι της εισφοράς στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή, η μείωση να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2019, τα οποία θα δηλωθούν φέτος στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. 

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων τόσο στη φορολογία όσο και στις εισφορές. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας φαίνεται να έχει εισηγηθεί να δοθεί  προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αντί της μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%.

Το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 24% στο 20% υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτή μείωση του συντελεστή θα εφαρμοζόταν το 2021 για τη χρήση του 2020, δηλαδή θα επιβάρυνε με μείωση εσόδων κατά 540 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο που ήδη έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπει σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την τετραετία 2020-2023, αρχής γενομένης 0,90 της ποσοστιαίας μονάδας από την 1η Ιουλίου 2020 με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατ. ευρώ. Για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,09 ποσοστιαία μονάδα με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ, το 2022 επιπλέον μείωση κατά 1,61 ποσοστιαία μονάδα με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 413 εκατ. ευρώ και το 2023 άλλο 1,3% με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 374 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί να μην εφαρμοστεί το 2021 η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% θα εξοικονομηθούν 540 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2021. Δεν αποκλείεται πάντως να μειωθούν τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές όσο και οι συντελεστές των επιχειρήσεων αναλογικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή