ΗΠΑ: Ανησυχία των αρχών για μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της οπλοκατοχής στη Βιρτζίνια

ΗΠΑ: Ανησυχία των αρχών για μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της οπλοκατοχής στη Βιρτζίνια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη ανησυχία στις πολιτειακές αρχές της Βιρτζίνια έχει προκαλέσει προγραμματισμένη συγκέντρωση υπέρ της οπλοκατοχής στην πόλη του Ρίτσμοντ, καθότι υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να λάβει βίαιη τροπή.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ραλφ Νόρθαμ, κήρυξε τη Βιρτζίνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν αναμονή της συγκέντρωσης, απαγορεύοντας τα όπλα στην περιοχή γύρω από το κτίριο του Καπιτωλίου, έδρας της πολιτειακής κυβέρνησης.

Παρότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, η έγκριση ορισμένων νομοσχεδίων με περιοριστικές παραμέτρους ως προς την οπλοκατοχή από τις τοπικές νομοθετικές αρχές, στις οποίες κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει εξοργίσει πλήθος ακτιβιστών και οργανώσεων υπέρ της οπλοκατοχής, σε μία μάλιστα πολιτεία όπου οι σχετικοί νόμοι είναι ιστορικά πολύ ελαστικοί.

Η οργάνωση Virginia Citizens Defence League, η οποία βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση της συγκέντρωσης, ανακοίνωσε ότι προβλέπει μαζική συμμετοχή σε αυτή, η οποία ενδέχεται να φτάσει και τα 50.000 άτομα. Ενδεικτικά, πολλά από τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν κόσμο από γειτονικές πολιτείες, έχουν ήδη «γεμίσει» από πριν το Σαββατοκύριακο.

Τις ανησυχίες των αρχών ενισχύουν η συμμετοχή στη συγκέντρωση πλήθους ακροδεξιών εξτρεμιστών και μελών ένοπλων εθνοφυλακών, φέρνοντας στο νου το μεγάλο ακροδεξιό συλλαλητήριο του Σάρλοτσβιλ τον Αύγουστο του 2017, το οποίο οδήγησε στον φόνο της αντιδιαδηλώτριας Χέδερ Χάιερ. Μάλιστα, το FBI προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στη σύλληψη επτά μελών της νεοναζιστικής ομάδας «The Base», που διακηρύττει ανοιχτά τον σκοπό της να υποκινήσει έναν φυλετικό πόλεμο στις ΗΠΑ, τρία εκ των οποίων σκόπευαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση του Ρίτσμοντ. Οι συλλήψεις αυτές είχαν επίδραση και στις διάφορες διαδικτυακές συζητήσεις ακροδεξιών ενόψει του συλλαλητηρίου, φέρνοντας «ηρεμία» στους κατά τ' άλλα φανατισμένους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής μίας πολιτοφυλακής από την Πενσυλβάνια που θα λάβει μέρος στο συλλαλητήριο, και η οποία είχε συμμετάσχει και στην «ακροδεξιά φιέστα» του Σάρλοτσβιλ, υπάρχει σημαντική πιθανότητα διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης. «Πιστέυω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδεχόμενο κάτι να πάει λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή, δεκάδες μέλη διαφόρων πολιτοφυλακών τόσο από τη Βιρτζίνια όσο και από άλλες πολιτείες, συγκεντρώθηκαν σε μία αίθουσα νότια του Ρίτσμοντ, όπου συζήτησαν για τη συγκέντρωση της Δευτέρας και για την ευρύτερη απειλή για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στη Βιρτζίνια. Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανές βίαιες εκδηλώσεις από μέρος του κόσμου.«Έρχονται πολλοί θυμωμένοι άνθρωποι. Έρχονται πολλοί άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη μόρφωση. Θα είναι τεταμένα. Εύχομαι να είμαι λάθος, άλλα δεν το νομίζω», δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος πολιτοφυλακής από την Οκλαχόμα.

Με κοινοποίηση του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διακινδύνευσε να ρίξει λάδι στη φωτιά, αναφέροντας ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή διατρέχει κίνδυνο στην πολιτεία της Βιρτζίνια. «Αυτό συμβαίνει όταν ψηφίζετε για Δημοκρατικούς, θα σας πάρουν τα όπλα μακριά», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την περίπτωση του Σάρλοτσβιλ, δεν πρόκειται να διεξαχθεί κάποια παράλληλη αντισυγκέντρωση από αριστερές και αντιφασιστικές οργανώσεις, γεγονός που καθιστά τα ενδεχόμενα «παρατράγουδα» λιγότερο πιθανά. Μάλιστα, υπάρχουν και οι αριστεροί πολίτες που θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι στο συλλαλητήριο, καθότι ορισμένες από τις νομοθετικές τροποποιήσεις σχετικά με την οπλοκατοχή τους βρίσκει και εκείνους αντίθετους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή