Απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά το Ιράν

Απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά το Ιράν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, εφόσον τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθήσουν να το παραπέμψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγορώντας το ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα είπε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία είχαν ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφωνιών που περιλαμβάνει η συμφωνία του 2015, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών κρατών οδήγησε σε κλιμάκωση της διπλωματικής αντιπαράθεσης με το Ιράν. Την απειλή για σταδιακή εγκατάλειψη της συμφωνίας μη διάδοσης των πυρηνικών εκτόξευσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ, ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα ότι δεν θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, κατηγορώντας τους διοργανωτές πως άλλαξαν το πρόγραμμα χωρίς να τον ενημερώσουν. Το Ιράν ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του 1970 περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η οποία δεσμεύει τις χώρες που την έχουν υπογράψει να αναπτύσσουν πυρηνική τεχνολογία μόνο για την παραγωγή ενέργειας – και όχι για την κατασκευή όπλων.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, το Ιράν είχε ανακοινώσει πως δεν θα σέβεται πλέον τους περιορισμούς για τον εμπλουτισμό ουρανίου που περιλαμβάνει η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο είχε υπογράψει το 2015 μαζί με ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία.

Η Τεχεράνη αποσύρεται σταδιακά από τη συμφωνία από τις αρχές του 2018, οπότε η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποσυρθεί μονομερώς από αυτήν, επιβάλλοντας επιπλέον βαριές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε πει ότι θα ακυρώσει τα βήματα απόσυρσης από τη συμφωνία μόλις προβούν τα ευρωπαϊκά κράτη σε κινήσεις που θα επιτρέπουν στο Ιράν να πουλάει πετρέλαιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή