Αντιμετώπιση προκλήσεων χωρίς εξάρσεις

Αντιμετώπιση προκλήσεων χωρίς εξάρσεις

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Τουρκία πως η Αθήνα αντιμετωπίζει «τις προκλήσεις όχι με ρητορικές εξάρσεις, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που μεθοδικά χτίζουμε» έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους. Ο πρωθυπουργός ένα μόλις 24ωρο μετά την αυλαία στη διάσκεψη του Βερολίνου, έδωσε το στίγμα της ελληνικής πλευράς, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στην επίθεση που του έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση» της ελληνικής πλευράς «ίσως να προκαλούν νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα προς την Αγκυρα πως «η δική μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία», αρκεί αυτός ο διάλογος να γίνεται «με βάση τους κανόνες, με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή ότι η μία και βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ, είναι διαφορά που θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε», καλώντας μάλιστα τη γείτονα αν αισθάνεται ότι έχει το δίκιο με το μέρος της, να μη φοβηθεί από το ενδεχόμενο «αυτή η μία διαφορά που έχουμε να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο». Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στους Αγίους Αναργύρους είχε πάντως αιφνιδιαστικό χαρακτήρα, καθώς επέλεξε να μην πάει επίσημα. Πριν από την ομιλία του στην τοπική οργάνωση συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σταύρο Τσίρμπα αλλά και με όλους τους δημοτικούς συμβούλους και συζήτησε τοπικά ζητήματα. «Τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα επιστρέψει» σημείωναν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που εμμέσως πλην σαφώς, τόνιζαν πως αυτή η τακτική, των ξαφνικών επισκέψεων, θα συνεχιστεί. 

Η χθεσινή ημέρα πλην των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που αναπόφευκτα είναι στην πρώτη γραμμή είχε και το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Πριν από την επίσκεψη στους Αγίους Αναργύρους, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα».

Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί σε εκδήλωση μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο για τα θύματα της τρομοκρατίας. «Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, πριν από 30 χρόνια, σφράγισε όλους τους ανθρώπους γύρω του. Οσο για εμένα, σήμανε το τέλος της νεότητάς μου. Το τέλος της αθωότητάς μου», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τότε ήταν 21 ετών. Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας υπογράμμισε πως μετέχει στην εκδήλωση και με την αίσθηση καθήκοντος που ως εκλεγμένος πρωθυπουργός οφείλει να προστατεύει τη δημοκρατική ζωή και να εγγυάται το κράτος δικαίου.

Επικοινωνιακό επιτελείο

Η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα της ασφάλειας επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών. Σχετικά ο πρωθυπουργός ανήρτησε στο Τwitter: «Μία από τις πρώτες προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας. Σήμερα, υλοποιούμε αυτή τη δέσμευση με 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς που πλέον βρίσκονται στους δρόμους».

Χθες, υπήρξαν προσθήκες και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη ανέλαβε καθήκοντα αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου. Τη δημοσιογράφο που εργαζόταν στην «Καθημερινή» υποδέχθηκε ο κ. Πέτσας με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή το κόστος της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου για το κόστος των 12.000 ευρώ, με πηγές του υπουργείου να απαντούν πως στην εκδήλωση προσεκλήθησαν και οι 750 υπάλληλοι του υπουργείου απ’ όλη την Αττική μαζί με τα παιδιά τους, κάτι που αντιστοιχεί σε 16 ευρώ ανά άτομο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή