Δένδιας: Πρώτο θετικό βήμα στο Βερολίνο

Δένδιας: Πρώτο θετικό βήμα στο Βερολίνο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ομιχλώδες ήταν το τοπίο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η κακή ορατότητα που επικρατούσε από το πρωί μάλιστα στη βελγική πρωτεύουσα οδήγησε στην καθυστερημένη άφιξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο έγινε σαφής η πρόθεση της Ε.Ε. να ενισχύσει την παρουσία της στην επιτήρηση της κατάστασης στη Λιβύη – και η πρόθεση της Αθήνας να συμμετάσχει σε τυχόν αποστολή δυνάμεων.

Σε δήλωσή του χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου ως «ένα θετικό πρώτο βήμα», που «βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση» και «επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη».

Ο υπουργός Εξωτερικών όμως τόνισε ότι «όλα θα κριθούν από τη συνέχεια», ενώ ανέφερε ότι εξέφρασε «την ενόχληση της ελληνικής πλευράς», όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο, αλλά κυρίως επειδή δεν συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα «ρητή αναφορά» στην «ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου… Και μάλιστα, όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών». Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ τον διαβεβαίωσε ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα» και «κενά περιεχομένου». Η Ελλάδα, κατέληξε ο Ελληνας υπουργός, «αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου».

Σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές, παρότι χθες δεν ελήφθησαν αποφάσεις για τη Λιβύη (το αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των υπουργών για το τι διημείφθη στο Βερολίνο), προκύπτει συναίνεση για την επανενεργοποίηση και επέκταση της επιχείρησης «Σοφία» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα. Η «Σοφία» είναι μια ναυτική αποστολή που ξεκίνησε τη δράση της το 2015 για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Από τον περασμένο Μάρτιο επιχειρεί χωρίς πλοία, λόγω ενστάσεων της Ιταλίας (με υπουργό Εσωτερικών τότε τον Μ. Σαλβίνι) για το γεγονός ότι όσοι μετανάστες διασώζονταν κατέληγαν σε ιταλικό έδαφος. Η επιχείρηση έχει παραταθεί έως τον προσεχή Μάρτιο, αλλά συνίσταται, επί του παρόντος, μόνο σε εναέρια παρακολούθηση. 

Η Ιταλία, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, δεν έφερε αντίρρηση κατ’ αρχήν για τη διεύρυνση της αποστολής πέραν του αρχικού της σκοπού και με τη εκ νέου δραστηριοποίηση πλοίων. Υπό συζήτηση, σε ενδεχόμενο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, είναι και η αποστολή χερσαίας ειρηνευτικής δύναμης της Ε.Ε. στη Λιβύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει στις αποστολές αυτές – τόσο στη ναυτική όσο και στη χερσαία. «Δεν θα πάρει κανείς στα σοβαρά την Ε.Ε. αν δεν μπορεί, με την οικονομική ισχύ που έχει, να συμβάλει στην κατάπαυση του πυρός σε έναν πόλεμο που βρίσκεται στην άμεση περιοχή της», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ευχαριστίες Χαφτάρ

Τις ευχαριστίες του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για τις διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλαν τις περασμένες ημέρες για την κρίση στη Λιβύη εξέφρασε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ μέσω του λογαριασμού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο Twitter. «Παρότι δυστυχώς δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν εξαιρετικά ευεργετική για τους Λίβυους και η Λιβύη σας ευχαριστεί», έγραφε το συγκεκριμένο «τιτίβισμα», που αναφερόταν στη διάσκεψη του Βερολίνου. Ακολούθησε και νεότερο tweet, το οποίο έγραφε: «Ενας φίλος στην ανάγκη είναι πράγματι φίλος». Συνοδευόταν δε από φωτογραφίες του Χαφτάρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή