Αυστρία: Ξεχωριστές τάξεις για παιδιά προσφύγων

Αυστρία: Ξεχωριστές τάξεις για παιδιά προσφύγων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Σε ξεχωριστές τάξεις για παιδιά προσφύγων και μεταναστών διδάσκονται τα μαθήματα στα αυστριακά σχολεία μετά το 2018, εφόσον τα παιδιά αυτά αποτύχουν σε τεστ γερμανικής γλώσσας. Το συγκεκριμένο μέτρο, που επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκάλεσε την αντίδραση των Πρασίνων, νέων κυβερνητικών εταίρων της Αυστρίας. Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ωστόσο, αρνήθηκε να διατάξει την άρση του.

Στο σχολείο εύπορης συνοικίας της Βιέννης η δασκάλα Κατρίν Μπάμινγκερ προσπαθεί να διδάξει γερμανικά σε 20 μαθητές Δημοτικού, έξι έως δέκα ετών. «Για τρεις ώρες την ημέρα τους μαθαίνω τις βάσεις του λεξιλογίου ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν. Είναι, όμως, κρίμα που τα παιδιά πρέπει να εγκαταλείπουν τα κανονικά τους μαθήματα για το μάθημα γλώσσας. Αυτό είναι επιζήμιο για τη σχολική τους πρόοδο, αλλά και για την κοινωνικοποίησή τους», λέει η Μπάμινγκερ.

Το μέτρο, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού OVP του καγκελαρίου Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων FPO, είχε συναντήσει την αντίδραση συνδικαλιστικών οργανώσεων εκπαιδευτικών. Στη συζήτηση του μέτρου στη Βουλή, ο γλωσσολόγος Χαν-Γιούργκεν Κρουμ είχε χαρακτηρίσει το νομοθέτημα «μέτρο διαχωρισμού και όχι ενσωμάτωσης». Οι Πράσινοι ζητούν τώρα τροπολογία που θα αναστέλλει τη λειτουργία ξεχωριστών τμημάτων για παιδιά προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας «εκπαιδευτικών γκέτο».

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Κουρτς σκοπεύει να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για «σκληρή γραμμή» στο μεταναστευτικό και στο ζήτημα της ενσωμάτωσης μεταναστών στην κοινωνία της Αυστρίας. Σε δημοσκόπηση του 2018, το 80% των ερωτηθέντων είχε εμφανιστεί να συμφωνεί με τον διαχωρισμό των μαθητικών τάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή